Albert Bonniers Förlag, 2023-09-20

Foto: Amy Jordison, DR

De nomineras till Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris 2023

Nu är årets nomineringar till Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris presenterade. Priset, som årligen tilldelas ett framstående skönlitterärt verk i berömvärd svensk översättning, är unikt där författare och översättare premieras. Prissumman på 150 000 kr delas mellan duon. Prisutdelningen sker den 24 oktober.

Läs mer om samtliga nominerade.

Bland de nominerade är:

Författare Lucy Ellmann och översättare Eva Åsefeldt för Ankor, Newburyport

Motivering:

Det faktum att en pajbakande hemmafru i Ohio låter den amerikanska verkligheten sugas upp och verbaliseras i en lång medvetandeström där den lilla världen är den stora, där våldet, oron och galenskapen finns såväl om hörnet, som i resten av landet, är tillsammans med det faktum att Eva Åsefeldt lyckats ge Lucy Ellmans Ankor, Newburyport en utmejslad rytm och tydlig svensk röst, inget mindre än en litterär bragd.

Författare Mohamed Mbougar Sarr och översättare Cecilia Franklin för Fördolt är minnet av människan

Motivering:

En ung afrikansk författare, som tror sig ha genomskådat det franska litterära maskineriet, snubblar över ett bortglömt mästerverk som vänder upp och ner på hans tillvaro. Han beger sig ut på ett sökande och får möta både historiens fasor och sitt eget mörker. Romanen, sömlöst och uppmärksamt översatt av Cecilia Franklin, leker med metafiktionens troper och stöper om dem till ett hisnande spänningsäventyr.

Kulturhuset Stadsteatern:

– Vi är glada att kunna presenta sex starka utländska titlar i enastående svensk översättning, på inte mindre än fyra språk. De sträcker sig från den etiopiska kolonialismens historia till vänskap mellan flickor på Teneriffa. I år har vi för första gången i prisets historia också nominerat en diktsamling, säger Athena Farrokhzad, ordförande för juryn och programansvarig för litteratur på Kulturhuset Stadsteatern tillsammans med Ida Linde, i ett pressmeddelande.