Albert Bonniers Förlag, 2023-10-26

Foto: Märta Thisner

De nomineras till det nyinstiftade Prismapriset

Prisma Litteraturpris är en ny utmärkelse som tilldelas litterära verk som utforskar och förnyar den queerlitteraturen. De som har en omstörtande potential och hantverksskicklighet som engagerar en queer publik. Juryn som utser verken består av 50 bibliotekarier, kritiker, översättare, författare och litteraturvetare som delats in i sju jurygrupper.

Judith Kiros och Sanna Samuelsson finns bland de författare som nomineras till Prisma Litteraturpris 2023.

Årets diktsamling

Judith Kiros för Det röda är det gränslösa

Motiveringen

Judith Kiros bemästrar både kroppens, tidens och textens gränslösa potential. Här blir läsaren ett med anakoretens självvalda, queera tillstånd där jagets upplösning övergår till en kärlek för gemenskapen.

Om Judith Kiros

Judith Kiros, född 1989, debuterade 2019 med den uppmärksammade poesiboken O, som nominerades till både Sveriges Radios lyrikpris, Katapultpriset och Borås Tidnings debutantpris. Hon är även verksam som översättare och kritiker, samt doktorerar i engelsk litteratur vid Karlstads universitet. Judith Kiros är även nominerad till SvD:s litteraturpris 2023.

Årets roman

Sanna Samuelsson för Mjölkat

Motiveringen

Med lös skit som stänker rakt i munnen landar nya perspektiv på queerhet i vår samtid, en undanflykt in i realismen. Sanna Samuelsson fångar, med precision, hur det kan vara att växa upp som queer på en mjölkgård och hur behovet av att återhämta sig efter en avslutad relation kan se ut i Mjölkat.

Om Sanna Samuelsson

Sanna Samuelsson, född 1987, är uppväxt utanför Linköping och bor i Stockholm. Hon har en master i litterär gestaltning från HDK-Valand, har tidigare varit idé- och kritikredaktör på GP, och är verksam som kulturskribent. Mjölkat är hennes debutroman.

Litteraturgala i december

Prismottagarna presenteras 11 december, 2023 på Malmö Opera. Köp din biljett till litteraturgalan här.