Albert Bonniers Förlag, 2023-09-08

Foto: Anna-Lena Ahlström, Karl Nordlund

De nomineras till Crimetime Award och BookBeats pris 2023

Nu är årets nomineringar till Crimetime Award och BookBeats pris presenterade. Priserna delas ut inför publik på Crimetimeområdet under Bokmässan i Göteborg. Prisutdelningen sker på scenen Kåken lördag 30 september klockan 16.00 under ledning av Titti Schultz och Rebecka Edgren Aldén. Ceremonin är öppen för alla besökare på Bokmässan. Läs mer om priserna här.

Crimetime Award

Crimetime Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland med syfte att sprida kriminallitteraturens kraft. Priset är ett av Sveriges mest prestigefyllda i sin genre och har tidigare tilldelats författare som Victor Pavic Lundberg, Niklas Natt och Dag mfl.

Crimetime Award Årets deckardebut 2023

Per Hellgren för En instängd man

Om boken: Per Hellgren skildrar det mödosamma polisarbetet med två mordfall i en annan tid. För den läsare som kan sin deckarhistoria framträder här en kärleksfull hyllning till Sjöwall & Wahlöö och det som kan kallas det svenska deckarundrets inledning.

BookBeats pris

BookBeats pris är datadrivet och reflekterar lyssnarnas val: urvalet baseras på hur populära, genomlyssnade och omtyckta böckerna varit. BookBeats första pris, till Årets svenska deckarförfattare – vilket baseras på data om läsandet av författarens tre senaste böcker – delades ut första gången 2019 på Crimetime Göteborg.

De nomineras till Årets svenska deckarförfattare 2023

Mari Jungstedt

Lars Kepler

De nomineras till Årets svenska deckare 2023

Kommissarie Knutas leder utredningen av en mördad kvinna och fallet visar sig ha kopplingar till ett grottmysterium i Norrland många år tidigare. Den höggravida Karin ger sig dit på eget bevåg och hamnar mitt i ett livsfarligt drama.

Mari Jungstedt för Det slutna rummet

För tre år sedan fick Saga Bauer ett vykort med en hotfull text om en pistol med nio vita kulor – varav en väntar på Joona Linna. Det stod att hon var den enda som skulle kunna rädda honom. Hon visade kortet för Joona, men tiden gick och hotet bleknade som en meningslös provokation. Fram till nu.

Lars Kepler för Spindeln