Albert Bonniers Förlag, 2021-01-18

Foto: Sofia Runarsdotter, Thron Ullberg

De kan få Sveriges Radios Romanpris

Nu är det officiellt vilka författare som kan belönas med Sveriges Radios Romanpris. Splendor av Stefan Lindberg och Tritonus av Kjell Westö är bland de fyra nominerade titlarna. Sedan är det som vanligt upp till en lyssnarjury som ska läsa romanerna för att utse en vinnare. Över 200 bokcirklar i Uppland och Sörmland har ansökt om att vara med i lyssnarjuryn. I år ansökte över 200 bokcirklar i Uppland och Sörmland om att vara med i lyssnarjuryn.

– Vilken respons! En drömlik start för årets omgång att så rekordmånga vill vara med. De nominerade böckerna är en både spännande och utmanande mix, som jag hoppas och tror kan väcka skarpa tankar och stora känslor hos våra utvalda läsare, säger Marie Lundström som programleder den direktsända prisutdelningen den 23 april.

Om Splendor

En majkväll 2017 stöter författaren Stefan Lindberg ihop med Mathias Splendor Johansson på en uteservering i Stockholm. Splendor har ett förflutet i en sekt – Paradiset – som haft omstörtande ambitioner; man har använt en sinnesvidgande drog för att få själar, minne och framtid att flyta samman, och det visar sig snart att han har kännedom om en förträngd händelse i Stefans förflutna.

Splendor, Stefan Lindbergs sjätte skönlitterära bok, spränger autofiktionens gränser och försätter läsaren i ett tillstånd av absolut och hallucinatorisk närvaro. På en gång mysteriespel och kärleksberättelse pekar romanen ut en ny riktning i hans författarskap. Och återkopplar till dess rötter. Boken nominerades till Augustpriset 2020.

Om Stefan Lindberg

Stefan Lindberg debuterade 1999 med den uppmärksammade novellsamlingen Tusen nålar, som följts av ytterligare en novellsamling och tre romaner. Senast utkom de kritikerhyllade Du vet väl om att du är värdefull ( 2014 ) och Nätterna på Mon Chéri ( 2016 ). Stefan Lindberg är också verksam som dramatiker och översättare.

Om Tritonus

Stjärndirigenten Thomas Brander har låtit bygga en överdådig villa ute i skärgården. I Casa Tritonus ska han koppla av från de tärande arbetsresorna, men självbilden är inte vad den varit, och efter en rad motgångar i yrkes- och kärlekslivet kan det dyrköpta palatset inte lugna nerverna. En alltför utåtriktad och nyfiken granne blir också ett hot mot sinnesfriden. Till slut finner Brander och grannen, skolkuratorn och amatörmusikern Reidar Lindell, ändå en gemensam ton i umgänget, och en kärv vänskap uppstår mellan dem. Med Lindell följer också invånarna i Ravais och deras inbördes relationer, som till slut blir också Branders angelägenhet.

Ute i skärgården kan man inte fly in i anonymiteten, här delar man varandras glädje och sorg. Här sitter man i samma båt också när den läcker. Tritonus har tilldelats Svenska Yles Litteraturpris 2020.

Om Kjell Westö

Kjell Westö, född 1961, är en av de främsta finlandssvenska författarna idag. Romanen Hägring 38 (2013) tilldelades Nordiska rådets litteraturpris 2014 och Sveriges Radios romanpris 2014, nominerades till Augustpriset och Finlandiapriset, och översattes till en rad språk.