Albert Bonniers Förlag, 2024-01-18

De hemliga breven nomineras till Årets bok om svensk historia 2023

De hemliga breven. Den politiska familjen och vardagens samtal av Alva Myrdal, Gunnar Myrdal, Jan Myrdal och Bosse Lindquist kan bli Årets bok om svensk historia 2023. Nu bjuder nättidningen Svensk Historia in läsarna till att rösta fram sin favorit bland böckerna.

Vilken tycker du var förra årets bästa – var med och rösta

Du kan rösta fram till 16 februari 2024. Bara en röst per person räknas. De som deltar i omröstningen kan vinna någon av de nominerade böckerna – du kan själv välja vilken.

Rösta här

Om Svensk historia

Nättidningen Svensk Historia är en nyhetstidning om svensk historia. Här finns nyheter, aktuell forskning, ny litteratur, museiutställningar och debatt samt en stor samling historiska länkar.

Om De hemliga breven

Alva och Gunnar Myrdal var världskända, hyllade och omdiskuterade. De var med och skapade 1900-talets svenska välfärdsstat, satt i regeringen, forskade, skrev och erhöll varsitt Nobelpris. På 1980-talet vände så den politiska vinden och deras gärning ifrågasattes.

Samtidigt publicerade deras son Jan Myrdal boken Barndom. Där beskrev han sin uppväxt som traumatisk och föräldrarna som frånvarande och känslokalla. Plötsligt tyckte sig hela Sverige få en ny bild av dem, och inte minst Alva Myrdal dömdes hårt. Men Alva, Gunnar och Jan var inte bara offentliga personer utan också delar av en familj, som skakades om av Jans skildring och reaktionerna i medierna. En skrivande familj, som under alla år utväxlade brev om både stort och smått.

I De hemliga breven publiceras nu för första gången ett urval ur brev, anteckningar och manus som Alva, Gunnar och Jan skrev till, och om, varandra.

Inledning Bosse Lindquist. Efterord och kommentarer Janken Myrdal och Kaj Fölster

Om författarna

Alva Myrdal (1902–1986) var politiker, diplomat och statsråd. 1982 erhöll hon Nobels fredspris.

Gunnar Myrdal (1898–1987) var nationalekonom och politiker. 1974 erhöll han ekonomipriset till Alfred Nobels minne.

Jan Myrdal (1927–2020) var författare, skribent och debattör.

Bosse Lindquist (född 1954) är journalist, dokumentärmakare och författare till bland annat Macchiariniaffären.