Albert Bonniers Förlag, 2020-11-11

Foto: Stefan Tell, Sofia Runarsdotter, Gustav Bergman

De är nominerade till Eyvind Johnson-priset

Steve Sem-Sandberg, Måns Wadensjö och Lina Wolff nomineras till Eyvind Johnson-priset. Utmärkelsen belönar det författarskap eller det verk som juryn funnit vara det konstnärligt mest intressanta ur utgivningen 2019. Prisutdelningen sker på Boden kommuns Facebooksida kl 10 den 26 november. En litteraturpodd ersätter årets scensamtal och publiceras i samband prisutdelningen. I podden för, kulturjournalisten, författaren och mångåriga P1-medarbetaren Kerstin Wixe, ett initierat samtal med pristagaren.

Motiveringen

Steve Sem-Sandberg:

Med ett imponerande detaljarbete och inlevelseförmåga har Steve Sem-Sandberg, med W, skrivit en skimrande mörk dokumentärroman som bygger vidare på Georg Büchners ständigt spelade pjäs om Johann Christian Woyzecks livsöde.

Om Steve Sem-Sandberg

Steve Sem-Sandberg, född 1958, är bosatt i Stockholm. Utöver sitt författarskap är han också verksam som litteraturkritiker i Dagens Nyheter. Steve Sem-Sandberg har tilldelats en rad priser och utmärkelser däribland Aftonbladets litteraturpris  De Nios stora pris.och Augustpriset för De fattiga i Lódz. Hans roman W har hyllats av en enig kritikerkår, samt nominerats till Nordiska rådets litteraturpris, Augustpriset och Sveriges Radios romanpris. I december 2020 tar Steve Sem-Sandberg plats i Svenska akademin på stol nr 14.

Måns Wadensjö:

Genom en språkligt precis och innehållsligt träffsäker prosa gestaltar Måns Wadensjö i Monopolet det moderna arbetslivets förändrade villkor. Han skriver med den romanen och tidigare verk in sig i och förnyar en lång svensk litterär tradition där arbetsplatsens roll i våra liv är central. Wadensjö fångar skickligt hur arbetet idag långsamt men obönhörligt expanderar gränserna, på livets bekostnad.

Om Måns Wadensjö

Måns Wadensjö, född 1988, är lektor vid i svenska vid universitetet i Budapest. Han debuterade 2009 med romanen Förlossning för vilken han belönades med Katapultpriset och Carl Johan Vallgrens litteraturpris till yngre författare. Sedan dess har han gett ut: ABC-staden, som handlar om Vällingbys framväxt; Människor i Solna, en uppväxtskildring och kollektivroman som utspelar sig i Stockholmsförorten Solna under några år på nittiotalet. Han har också belönats med De nios pris samt Svenska Pens Bernspris 2019.

Lina Wolff:

Eyvind Johnson har beskrivits som en författare besläktad med nomaderna, en vars eviga kval och iver tvingade honom flytta fram tältpinnarna. Något liknande febrigt och utforskande pågår hos Lina Wolff. Hon rotar i jorden med sina frågor, djupare, djupare, och för varje roman vidgas horisontlinjerna. I Köttets tid lyckas Wolff accentuera det drastiska och humoristiska i en redan surrealistisk samtid, och på samma gång konstruera en vacker, mångbottnad, kosmopolitisk roman. Allt framsteg ligger kanske i ett nytt, ett intelligentare, ett påhittigare sätt att fråga.

Om Lina Wolff

Lina Wolff, född 1973, är författare och översättare. Hon debuterade 2009 med novellsamlingen Många människor dör som du. Romanen Bret Easton Ellis och de andra hundarna fick bl. a. Tidningen Vi:s litteraturpris och rönte framgångar i engelsk översättning. Hennes tredje bok, De polyglotta älskarna hyllades av en enig kritikerkår och belönades med bl. a. Svenska Dagbladets litteraturpris och Augustpriset för bästa skönlitterära bok. Köttets tid (2019) blev även den lovordad i pressen samt nominerad till Sveriges Radios romanpris. Lina Wolff har också belönats med Aftonbladets litteraturris 2020 och PiratenPriset 2020.