Albert Bonniers Förlag, 2021-12-08

Foto: Daniel Wiland, Olando G. Boström; Thron Ullberg

De är årets Vintervärdar i P1

Åsa Larsson, Bianca Kronlöf och Olof Wretling är några av årets vintervärdar. Åsa Larsson, aktuell med nyligen prisade Fädernas missgärningar, inleder säsongen på juldagen. Olof Wretling är inne på sitt nionde år som vinterpratare.

Hela listan hittar ni här

Åsa Larsson

Åsa Larsson tilldelas Svenska Deckarakademins gyllene kofot för sin kriminalroman Fädernas missgärningar, den sjätte och avslutande boken om Rebecka Martinsson. I boken ber rättsläkare Lars Pohjanen Rebecka Martinsson att utreda ett preskriberat mord. Hon går motvilligt med på detta, fast hon egentligen är arbetstrött och slutkörd. Snart har hon även en ny mordutredning på sitt bord. Spåren löper samman och leder också till mörka hemligheter i hennes egen familjehistoria.

Åsa Larsson är en prisbelönt författare som skrivit hittills fem spänningsromaner om Kirunaåklagaren Rebecka Martinsson. Böckerna har filmatiserats och sålts till 24 länder. Hon har även tillsammans med Ingela Korsell och Henrik Jonsson skapat den hyllade. Åsa Larsson har barnboksserien PAX.

Åsa Larsson efter sista boken: ”Att skriva kan vara både blötmyr och roligt samtidigt”

Bianca Kronlöf

Komikern och skådespelaren Bianca Kronlöf skriver brev till män hon mött. Om känslor, sex, våld, maskulinitet. Till den slaka och den hårda. Till pappa och farfar. Till den ofödde sonen. Till ragget. Till dig som gått på myten och till dig som aldrig har höjt handen. Är du en av dom?

Bianca Kronlöf är utbildad på teaterhögskolan i Göteborg och har jobbat vid Dramaten och Stadsteatern i Stockholm och Göteborg. Som komiker har hon hyllats för sin feministiska satir. Hon har skrivit och spelat i den prisade serien ”Full Patte” och även tilldelats Expressens satirpris ”Ankan”. Med humorgruppen ”Familjen Kaos” har hon spelat för utsålda hus över hela Sverige med två olika föreställningar. Boken Brev till mannen är hennes debut. Bianca Kronlöf utnämndes nyligen till Årets viktigaste röst" av tidningen mama.

Bianca Kronlöf till mannen: "Du kan inte fortsätta vara tyst, kom igen nu. Ditt engagemang behövs."

Olof Wretling

Olof Wretlings blandning av komik och tragik har givit honom en position som en av våra mest hyllade komiker. Efter hans sommarprat 2011 om sorgen efter pappans död och kampen för att finna sin egen väg i livet har han fem gånger röstats fram som lyssnarnas favorit till att vinterprata. I Fem vintrar och en sommar samlas de självutlämnande och komiska berättelserna till en skildring om sorg, drömmar och konsten att våga misslyckas.

Olof Wretling är är medlem i humorgruppen Klungan och medverkar i radioprogrammet Mammas nya kille, som utsetts till det roligaste humorprogrammet i P3 någonsin. Tillsammans med Sven Björklund har han skapat barnprogrammet Dafo för SR och SVT och skrivit boken Till häst genom Västerbotten. 2017 utkom Diagnoserna i mitt liv, baserad på hans vinterprat från 2016, som även omvandlats till en berättarföreställning och en serie på SVT. Olof Wretling är inne på sitt nionde år som vinterpratare.