Albert Bonniers Förlag, 2023-11-10

Foto: Thron Ullberg

Carl-Johan Vallgren: "Jag ville tillbaka till början av nittiotalet"

Han debuterade som författare 1987 med Nomaderna. 2002 utkom Den vidunderliga kärlekens historia, som belönades med Augustpriset för Årets bästa skönlitterära bok. Sedan dess har han gett ut ett flertal romaner, den senaste är Svinen (2015).

I vår är Carl-Johan Vallgren aktuell med en stämningsfull återkomst till romanen. Din tid kommer är en existentiell kriminalberättelse från en av våra stora berättare.

Det är tolv år sedan din förra roman och då även lika många år sedan du skrev om Falkenberg – är detta en hemvändarroman?

Javisst är det så, jag vänder ju äntligen hem till romanen och min uppväxtstad. Men även en av huvudpersonerna är hemvändare, Johanna som liksom jag själv lämnade Falkenberg i unga år, och nu återvänder för att lösa ett mord. Och även i tiden är det en hemvändarroman. Jag ville tillbaka till början av nittiotalet, en period som lämnat djupa spår hos mig och som är ganska outforskad i litteraturen. Handlingen utspelar sig 1993. Inga mobiltelefoner, inga skärmar. Människor möts och talar med varandra på riktigt. Vilken frihet!

Foto: Thron Ullberg

Vad betyder platser och miljöer för dig i ditt skrivande?

Varje berättelse har sin egen tid och plats varifrån den blir allra bäst berättad och just den här berättelsen hade inte kunnat utspela sig någon annanstans; några mil upp från kusten, i gränstrakterna mellan Halland och Småland. Det var – och är i viss mån fortfarande – vildmark. Skogar, sjöar, glesbygd, ganska mystiskt. För mig är det viktigt att hitta suggestiva platser och perspektiv att skriva från, det triggar mig, sätter igång min fantasi, och just den här tiden och miljön hade jag faktiskt inte utforskat tidigare. Om havet och kusten utgjorde fonden i Havsmannen så är det nu skogen och sjöarna i det inre av Halland som är berättelsens back drop.

Du skrev två spänningsromaner under den öppna pseudonymen Lucifer däremellan, hur ställer du denna roman om ett brott i förhållande till dem?

Luciferromanerna var mycket mer hårdkokta, noirdeckare, i amerikansk stil, genrelitteratur – och underbara att skriva på sitt sätt. Din tid kommer är i jämförelse mycket mer skönlitterär, faktiskt en klassisk skönlitterär roman förklädd till en kriminalberättelse. Psykologin hos huvudpersonerna är bärande. Deras bagage och känslor. Kapitlena är längre, dialogerna tyngre. Men berättelsen är förstås plotdriven som en kriminalroman, fast det är ju alla mina böcker om jag tänker efter. Och naturen spelar en stor roll, och djuren, det är något helt nytt i mitt författarskap. Och sorgen efter en älskad människa som gått bort. Björling, en av huvudpersonerna, har ju precis förlorat sin hustru.

Om din tid kommer nu

Falkenberg 1993. En okänd flicka hittas död i ett vattendrag i gränstrakterna mellan Halland och Småland. Sannolikt har hon hållits inspärrad, men i övrigt är spåren svårtydda. Kommissarie Björling är från trakten, Johanna är utredare från Rikskrim, och tillsammans börjar de samarbeta med utredningen. Men båda är påverkade av händelser som de helst inte vill prata om. Han har nyss blivit änkling, hon bär på sår från uppväxten och har nu återvänt till orten hon flydde kort före studenten. Så försvinner Björlings dotter under en campingtur med pojkvännen –– och allt ställs på sin spets.

Om Carl-Johan Vallgren

Carl-Johan Vallgren, född 1964 och uppvuxen i Falkenberg, bor numera i Stockholm. Carl-Johan Vallgren är också artist och låtskrivare.