Albert Bonniers Förlag, 2023-03-15

Foto: Thron Ullberg

Carina Rydberg tilldelas Stig Dagerman-priset

Årets Stig Dagerman-pris tilldelas författaren Carina Rydberg med motiveringen: ”För sin kompromisslösa litterära ärlighet och tron på ordets kraft i det privata såväl som i det offentliga.”

Priset går till den eller de som i Stig Dagermans anda verkar för att värna om det fria ordets betydelse och tillgänglighet. Prissumman är 50 000 kronor och delas ut den 27 maj på Laxön.

Om Carina Rydberg

Carina Rydberg föddes 1962 i Stockholm, där hon växte upp i förorterna Rågsved och Vårberg. Numera är hon är bosatt i Stockholm där hon ofta sitter på caféer och skriver.

Carina Rydberg debuterade år 1987 och slog igenom stort med den självutlämnande och provocerande romanen Den högsta kasten, 1997. 2022 återgick hon till den självbiografiska formen med Vitt slödder som på ett brutalt ärligt sätt skildrar en barndom och en uppväxt, men också händelser från senare år. Det är bok om familj och klass, om rasism och om en katastrof så stor att den förändrar allt.

Sagt om Vitt slödder:

Vitt slödder är ett strålande motgift mot all falsk normalitet.”
- Göteborgs-Posten

”Avslöja vilka vi är. Ja. Är det något Rydberg gör så är det just detta."
- Svenska Dagbladet

Vitt slödder är en provocerande uppriktig berättelse om vardagsrasism, ekonomisk ojämlikhet, dagdrömmar om sex, utseendehierarki, konstant svettlukt och skolan som en plats för förvaring av barn. Det är en fröjd att läsa en författare som verkligen kan skriva och som älskar språk. Carina Rydberg är ofta som roligast när det är som mörkast.”
- DI Weekend

Carina Rydberg är tillbaka - och lär inte lämna någon oberörd”
-Femina