Albert Bonniers Förlag, 2020-12-04

Foto: Clive Smith

Bookerprisbelönade Shuggie Bain blir tv-serie

Douglas Stuarts Bookerprisbelönade roman Shuggie Bain ska filmatiseras. A24 och Scott Rudin Productions har köpt rättigheterna till den Skottlandsfödde författarens debut som utkommer på svenska den 9 mars 2021.

Shuggie Bain har fått ett storartat mottagande och jämförts med såväl Frank McCourt, Hanya Yanagihara och Éduoard Louis som James Joyce. Boken, som är baserad på författarens egen barndom och uppväxten i Glasgow på 1980-talet, tilldelades 2020 års Booker-pris och har redan hyllats som en framtida klassiker.

Om Shuggie Bain

Året är 1981 och industristaden Glasgow är nere för räkning. Under Thatchers järnhårda styre måste man kämpa för att överleva. Glamorösa Agnes Bain har alltid haft större drömmar än så, men så liknar hon ju en riktig stjärna, med tänder som lyser upp mörkret.

Men när hennes man lämnar familjen faller allt samman och det kommer an på barnen att fånga Agnes. Shuggie Bain, minstingen, är den som håller ut längst. Men Shuggie drömmer sig också bort, från gruvområdet och från den hånfulla omgivning som aldrig låter honom glömma att han är annorlunda.

Om Douglas Stuart

Douglas Stuart, är född i Glasgow och utbildad vid Royal Academy of Art, men sedan länge bosatt i New York där han arbetat som kläddesigner.