Albert Bonniers Förlag, 2023-11-27

Foto: Andreas Sundborn

Augustpriset 2023 till Per Svensson

Författaren och journalisten Per Svensson tilldelas Augustpriset 2023 i kategorin Årets svenska fackbok för Zorn – ett liv, en tid.

Motiveringen lyder:

Det finns mycket mer än myten om Anders Zorn med dalkullorna och det eviga rumlandet. I Per Svenssons biografi får vi ett fylligt porträtt av mirakelmålaren och den moderna entreprenören med sin enastående förmåga att nätverka i de rätta kretsarna, ta betalt, och blicka framåt. Men varken hans konst eller hälsa tålde så mycket framgång och så mycket festande. Per Svensson tecknar en nyanserad bild och placerar den världskände konstnärens liv i tiden och rummet, skildrar vägen till berömmelse och slutet då Zorns konstnärliga drivkraft förbrukats.

Foto: Andreas Sundborn

Om Per Svensson

Per Svensson är journalist och författare till ett tiotal essä- och reportageböcker. Han har bland annat varit kulturchef på Expressen, senior columnist på Sydsvenskans kulturredaktion och politisk redaktör på Dagens Nyheter. Han har varit Augustnominerad och belönats med Stora Journalistpriset.

Om boken

Anders Zorn var inte bara målarfursten i Mora som blev rik på att måla kullor och badande kvinnor, inte heller enbart magikern som med sin pensel trollade fram ljusreflexer och frasande tyger. Zorn var också en tidens man, en internationell entreprenör, en av världens mest eftersökta porträttmålare.

Med hjälp av ett omfattande källmaterial tecknar Per Svensson ett porträtt i helfigur av Sveriges mest kände konstnär, bortom myterna och schablonerna, från Mora till London, från Dalarö till Paris och Chicago.

Berättelsen om Zorn är berättelsen om en virtuos konstnär som erövrade världen men till sist förlorade sin själ.

Provläs