Albert Bonniers Förlag, 2023-12-08

Foto: Märta Thisner

Årets Mare Kandre-pris till författaren Judith Kiros

Judith Kiros har belönats med Mare Kandre-priset. Det delades ut under Stockholms Internationella Poesifestival i onsdags. Förutom äran är prissumman på 15 000 kronor.

Om Mare Kandre-priset

Priset, som delats ut sedan 2006, går till en författare som skriver i kultförfattaren Mare Kandres anda. Det delas ut årligen på Stockholms Internationella Poesifestival i samarbete med Mare Kandres familj. Tidigare pristagaren är bla Linda Boström Knausgård, Helena Österlund, Leif Holmstrand och Nina Hemmingsson.

Om Judith Kiros

Judith Kiros, född 1989, debuterade 2019 med den uppmärksammade poesiboken O, som nominerades till både Sveriges Radios lyrikpris, Katapultpriset och Borås Tidnings debutantpris. Hon är även verksam som översättare och kritiker, samt doktorerar i engelsk litteratur vid Karlstads universitet. Judith Kiros tilldelades SvD:s litteraturpris 2023 för sin bok Det röda är det gränslösa.

Om Det röda är det gränslösa

Det röda är det gränslösa utgår från anakoretens situation. Ordet anakoret kommer av grekiskans uttryck för att dra sig tillbaka och betecknar en religiös eremit, som oftast isolerar sig i anslutning till en kyrka. Den medeltida anakoreten Julian of Norwich (1343–?) skrev Revelations of Divine Love – den första boken på engelska författad av en kvinna – som skildrar de uppenbarelser hon fick av Kristus.

Det röda är det gränslösa förhåller sig fritt till Norwichs intensiva texter och består av både ”uppenbarelser” och dikter där ett jag talar från vår samtid. En drabbande, smärtsam men även rolig bok som med lätthet rör sig mellan olika texttyper och stilnivåer.