Albert Bonniers Förlag, 2023-05-11

Foto: Moa Carlberg

Anna-Karin Palm ny ledamot i Svenska Akademien

Anna-Karin Palm har valts in till ledamot i Svenska Akademien. Hon efterträder Kjell Espmark på stol 16. Inträdet sker vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december.

Författare, redaktör, lektör och kulturskribent

Anna-Karin Palm, född 1961, är bosatt i Bjuråker. Efter tolv år i waldorfskola läste hon litteraturvetenskap, filosofi och engelska till en fil kand vid Stockholms universitet. Hon påbörjade också en forskarutbildning i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, som dock avbröts vid romandebuten. Hon har arbetat som bl a Konsumkassörska, brevbärare, inläsare av talböcker, garderobiär på Konserhuset, försäljare på Systembolaget. Efter debuten har Anna-Karin Palm, vid sidan om författarskapet, arbetat som frilansande förlagsredaktör, lektör och kulturskribent.

Debuterade som författare 1991

Anna-Karin Palm, romandebuterade 1991 med romanen Faunen och fick sitt genombrott med Målarens döttrar 1997. givit ut romaner, novellsamlingar, essäer och barnböcker. Jag vill sätta världen i rörelse (augusti 2019) är en biografi över Selma Lagerlöf, som tecknar ett rikt porträtt av en sökande, tänkande, älskande människa med starkt frihetsbegär och djärva visioner. Boken nominerades till Augustpriset för bästa fackbok 2019.  Hennes senaste bok Jag skriver över ditt ansikte utkom 2021.

Jag skriver över ditt ansikte

Anna-Karin Palm följer sin mors gradvisa försvinnande in i Alzheimers sjukdom, och försöker förstå mammans livshistoria och hur den påverkat henne själv och familjen. Det blir en berättelse om livshunger och klassresans pris, om hemligheter och en komplicerad mor–dotter-relation som till slut kan landa i ett slags försoning. 

Anna-Karin Palm reflekterar samtidigt över minne, skrivande och hur ett livs berättelse formas. Jag skriver över ditt ansikte är en stark och berörande skildring av ett kvinnoöde, men också av en familj som förändras i dödens närhet.