Albert Bonniers Förlag, 2018-01-23

Foto: Sara Mac Key

Anna Jörgensdotter tilldelas Tidningen Vi:s Litteraturpris

Anna Jörgensdotter tilldelas Tidningen Vi:s Litteraturpris 2017 för sin roman Solidärer.

Juryns motivering:
”För att hon med lyrisk lyhördhet levandegör en tid då drömmen om en rättvis värld skyfflades ner i spanska inbördeskrigets massgravar. Med psykologisk exakthet tecknas porträtten av de unga svenskar som tog strid för människovärdet – männen vid den fjärran fronten, kvinnorna i det patriarkala klassamhället hemmavid. Solidärer är ett storslaget bidrag till arbetarlitteraturen, med tydliga ekon in i vår egen tid.”

Vi:s Litteraturpris har delats ut sedan 1947. Prissumman är 50 000 kronor. Bland tidigare pristagare kan Stig Claesson, Kerstin Ekman, Torgny Lindgren och Sara Stridsberg nämnas. De senaste  åren har bl a Lina Wolff, Susanna Alakoski och Elin Boardy.

Årets jury har bestått av Torbjörn Elensky (litteraturkritiker), Lina Kalmteg (litteraturkritiker och författare), Annina Rabe (litteraturkritiker), Ebba Witt-Brattström (litteraturprofessor) samt Peter Fröberg Idling (litteraturkritiker, författare och juryns ordförande).

Barcelona, 1936. Conxa gräver upp ett gevär och lämnar bort sitt barn. I Gävle får hamnarbetaren Ingemar syn på en annons: "Hjälp Spaniens kämpande folk!" Vid nyår ger han sig av för att delta i kampen mot fascismen. Kvar är Klara med sitt arbete, sin egen kamp och sin ofödda dotter. Solidärer är en episk roman om krigets konsekvenser, kärlekens former och drömmen om en annan värld.

Anna Jörgensdotter är bosatt i Gävle. Hon debuterade 2002 med den uppmärksammade romanen Pappa Pralin och har sedan dess utgivit både prosa och poesi. Hon har erhållit en rad priser och utmärkelser, bland annat Ivar Lo-priset 2010 för romanen Bergets döttrar.