Albert Bonniers Förlag, 2022-10-28

Foto: Carla Orrego Veliz

Andrzej Tichý tilldelas ett av Sveriges största litteraturpriser

Andrzej Tichý belönas med Ivar Lo-Johanssons personliga pris. Han får priset för att han ”med litterär skärpa och svart humor” skildrat erfarenheter av migration. Juryn belyser också hans förmåga att framställa ensamheten hos människor som utsatts för klasstryck. Prissumman är på 360 000 kronor.

Om författaren

Andrzej Tichý, född 1978 i Prag, är bosatt i Malmö. Han debuterade med romanen Sex liter luft 2005, för vilken han tilldelades Borås Tidnings debutantpris. Tichýs verk har sedan dess blivit flerfaldigt prisbelönta och översatts till en rad olika språk. Hans roman Eländet (2016) tilldelades Eyvind Johnson-priset samt nominerades till Augustpriset. Den senaste romanen Renheten  utkom 2020 och nomninerades till Nordiska rådets litteraturpris 2021. Andrzej Tichý tilldelades Sydsvenskans kulturpris 2021.

Om Renheten

En man får ett utbrott på en buss. En socialrealist slår ihjäl sin vän med en hammare. En kvinna hör någon prata om sin penis på radio. En skyldig tjuv bedyrar sin oskuld. Städerskorna städar motvilligt vidare. Med tyngd såväl som humor skildras i dessa berättelser människor som fallit, de som är mitt i fallet och de som ännu väntar på att falla. Allt mot fonden av en våldsam civilisation som försöker greppa betydelsen av den egna dödsdomen.