Albert Bonniers Förlag, 2021-03-30

Foto: Carla Orrego Veliz

Andrzej Tichý nomineras till det internationella Bookerpriset 2021

Andrzej Tichý är en av de tretton författare som nomineras till The International Bookerprize 2021 – ett av världens främsta litteraturpriser. Han nomineras för Wretchedness – den engelska utgåvan av Eländet. Läs mer här.

Om Eländet

En cellist väntar på sina musikerkollegor vid Slussen i Malmö. Hans liv präglas för tillfället av stillhet, men ett plötsligt möte med en ung hemlös man får något att brista. Röster, minnen och bortglömda språk tränger fram i hans medvetande, tar över och förändrar slutligen allt

Eländet är en roman i ständig rörelse, ett ostoppbart flöde där nuet är delat i två lika omöjliga som ofrånkomliga samtidigheter. Andrzej Tichý skriver skoningslöst och vackert om fattigdom och våld, missbruk och broderskap.

Om författaren

Andrzej Tichý, född 1978 i Prag, är bosatt i Malmö. Han debuterade med romanen Sex liter luft 2005, för vilken han tilldelades Borås Tidnings debutantpris. Tichýs verk har sedan dess blivit flerfaldigt prisbelönta och översatts till en rad olika språk. Hans roman Eländet (2016) tilldelades Eyvind Johnson-priset samt nominerades till Augustpriset. Den senaste romanen Renheten utkom 2020 och är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2021. Andrzej Tichý tilldelades Sydsvenskans kulturpris i februari. Läs mer här.

Om Renheten

En man får ett utbrott på en buss. En socialrealist slår ihjäl sin vän med en hammare. En kvinna hör någon prata om sin penis på radio. En skyldig tjuv bedyrar sin oskuld. Städerskorna städar motvilligt vidare. Med tyngd såväl som humor skildras i dessa berättelser människor som fallit, de som är mitt i fallet och de som ännu väntar på att falla. Allt mot fonden av en våldsam civilisation som försöker greppa betydelsen av den egna dödsdomen.