Albert Bonniers Förlag, 2021-04-14

Albert Bonniers Förlag ger ut Hanya Yanagiharas nya roman

Efter världssuccén med Ett litet liv kommer Hanya Yanagihara äntligen med en ny roman. Mot paradiset spänner över tre århundraden och ger oss tre olika versioner av den amerikanska historien. Albert Bonniers Förlag ger ut den på svenska under våren 2022.

Förläggare Daniel Sandström:

– Det är en mycket glädjande nyhet. Ett litet liv fick ett enormt genomslag och det är många som sedan dess väntat på något nytt. Också detta är en roman som inte liknar något annat du läst. Den är både klassisk och futuristisk: banbrytande i val av form och genre, men med samma emotionella bråddjup som i Ett litet liv.”

I den första delen av Mot paradiset är året 1893 och New York är en del av de ”Fria staterna”, en förment fri plats där människor ska kunna leva med vem de vill, hur de vill. En skör ättling till en förnäm familj spjärnar emot förlovningen med en jämbördig friare, och dras i stället till en charmig men medellös musiklärare. Den andra delen börjar på ett AIDS-härjat Manhattan 1993, där en ung hawaiiansk man lever tillsammans med sin mycket äldre och rikare partner, men hemlighåller sin svåra barndom och sin familjehistoria. I den tredje delen är året 2093. En totalitär regim styr världen och det skadade barnbarnet till en mäktig vetenskapsman försöker navigera genom livet – och lösa mysteriet kring sin mans frånvaro.

Dessa tre sektioner vävs samman till en helhet, där återkommande motiv och teman fördjupar och speglar varandra: det handlar om kärlek och makt, sjukdom och privilegier. Men också om längtan att finna sin plats i ett jordiskt paradis, och den gradvisa insikten att ett sådant inte existerar. Precis som Ett litet liv är Mot paradiset en gränsöverskridande berättelse, präglad av Yanagiharas exakta gehör för människans emotionella utsatthet; vår vilja att till varje pris skydda våra älskade – partners, barn, vänner, familj, till och med våra landsmän – och den smärta som uppstår när vi inte kan det.

Mot paradiset översätts av Niclas Nilsson.

Hanya Yanagihara är journalist och författare bosatt i New York. Ett litet liv (2016) är hennes andra roman och nominerades till National Book Award och Man Booker Prize.

Kontakt

Daniel Sandström, förläggare daniel.sandstrom@albertbonniers.se 070-162 23 07

Janina Rak, mediakontakt janina.rak@bonnierforlagen.se 076-044 02 12