Albert Bonniers Förlag, 2022-03-21

Foto: Sofia Runarsdotter, Emil Malmborg, Daniel Diaz

2021 års mottagare av arbetsstipendium ur Albert Bonniers Stipendiefond för Yngre och Nyare författare

Ali Derwish, Lars Landgren och Nina Pascoal tilldelas arbetsstipendier ur Albert Bonniers Stipendiefond för Yngre och Nyare författare för 2021. Stipendiefonden delar ut tre stipendier per år à 25 000 kronor.

Albert Bonniers Stipendiefond för Yngre och Nyare författare instiftades 1947 och är ett arbetsstipendium som delas ut till författare utkomna hos Albert Bonniers Förlag eller Wahlström & Widstrand.

Juryn består för närvarande av Lotta Aquilonius (donatorsrepresentant), Elin Olofsson och Jerker Virdborg.

Om Ali Derwish

Ali Derwish är född 1983 i Iran. Han kom till Sverige som treåring och växte upp i Malmö. Han är nu verksam i Stockholm. Han har tidigare gått på Biskops-Arnös författarskola.

Om Saddam Husseins nya roman

Poesidebut som blandar dokumentärt material med fiktion. Författaren Ali lever med Saddam Hussein vid sin sida, en diktator som är lika mycket vålnad som faktisk person, lika fruktansvärd som mänsklig. Med absurd, våghalsig humor skrivs Saddam Hussein fram. För att Ali ska stå ut med att möta denne fruktade diktator skapas vännen Samir, i vilken Ali kan lägga allt sitt tvivel. Saddam, som har förstått att han är på väg mot sin egen död, att han redan är död men ändå lever, blir intresserad: "Om jag bara kunde få reda på var din vän Samir befinner sig."

Om Nina Pascoal

Nina Pascoal, född 1988, bor i Malmö och arbetar som bibliotekarie. Hon skriver också litteraturkritik för Helsingborgs Dagblad.

Om Vi röstar om vi saknar mamma

Tre systrar, en fladdrig mamma, en charterö fylld av förväntningar. På dagen solkräm och sand och på kvällen, när lamporna tänds längs bargatan, kan nästan vad som helst hända: kärlek, hångel, sex - och att någons hemliga önskan blir sann. Den att en mamma ska försvinna. Vi röstar om vi saknar mamma är en laddad roman om en utsatt familj, berättad ur tolvåriga mellansystern Kornelias perspektiv. Hon som ser allt men inte syns själv och vars ansvar till slut blir övermäktigt.

Om Lars Landgren

Lars Landgren är född 1985 och arbetar som lärare i historia och språk vid Södra Latins gymnasium i Stockholm. Han har tidigare undervisat i norra Kina och i södra Kazakstan och ganska precis mitt i centrala Hälsingland. Ljusnan du mörka är hans debut.

Två personer färdas på Ljusnan, den älv som löper genom Hälsingland. Och medan deras eka sakta rör sig genom landskapet berättar den äldre för den yngre.

Ljusnan du mörka följer Ljusnans egensinniga, svällande vattenströmmar, och älven blir till den åder som berättelserna stiger ur, eller använder som fond. Här formas en historia som är mörk och skrämmande, med rötterna i folktro och sagor, i skräcken för tillvarons skumma hörn, men som också knyter an till vardagen och vår moderna verklighet.