Albert Bonniers Förlag, 2023-09-21

Foto: Bodil Bergqvist

Vi firar Kerstin Ekman 90 år

Vi firar författaren Kerstin Ekman som nyligen fyllde 90 år och bjuder in till en en unik föreställning på  Dramatens lilla scen den 22 oktober. Kerstin Ekmans värld – samtal, musik och läsning arrangeras i samarbete med Samfundet De Nio och Dramaten.

Mer information och biljettköp.

Om föreställningen

Lyssna på skådespelarna Pernilla August, Lena Endre, Ingela Olsson, Electra Hallman, Danilo Bejarano och Joel Valois när de läser ett urval av hennes verk. Musikern Stefan Sundström framför sin hyllningssång. Sara Stridsberg, Ola Larsmo och Johanne Lykke Naderehvandi reflekterar och samtalar om hennes långa, produktiva och hyllade författarskap. Samtalet modereras av Rebecka Kärde och poeten Bruno K. Öijer gör ett framträdande till Ekmans ära.

Om Kerstin Ekman

Kerstin Ekman föddes 1933 i Risinge, Östergötland och debuterade som deckarförfattare 1959 med 30

Foto: Bodil Bergqvist

meter mord. Idag är hon en av våra mest lästa och älskade svenska författare. Med boken Händelser vid vatten (1993) fick hon sitt internationella genombrott. Hennes två senaste böcker Löpa varg (2021) och Min bokvärld (2023) har båda fått stor uppmärksamhet.

År 1978–85 1933–2021 var Kerstin Ekman ledamot i Samfundet De Nio. Hon valdes in i Svenska Akademien 1978 och lämnade den 1989. Hon har erhållit ett flertal litterära priser, bland andra Augustpriset, Pilotpriset, Ivar Lo-priset, Gerard Bonniers essäpris och Eva Bonniers stipendium. 2022 belönades hon med Samfundet De Nios Stora pris med motiveringen: ”För ett författarskap präglat av en levande skärpa, omistlig närvaro och storslagen humanism." 2023 erhöll hon Natur & Kulturs kulturpris. Kerstin Ekman har även suttit i Dramatens styrelse.

Om senaste boken Min bokvärld

Är det dumt att ge sig på tjocka och bra böcker så tidigt i livet att man inte riktigt kan begripa dem? Det tror jag inte. Man kommer ju in i en fascinerande värld och man kan återkomma till den och få klart för sig mycket som man inte begrep från början. Varje omläsning öppnar nya rum i berättelsen. Och den öppnar i bästa fall obekanta rum inom en själv.

Det började med barndomshemmets bokhyllor och Katrineholms stadsbibliotek. I 24 kapitel förmedlar Kerstin Ekman starka upplevelser som läsandet gett henne, och berättar om böcker hon kommit att älska, böcker som vänner, som tröst – och om hur läsa och skriva hör ihop. Kerstin Ekman gav senast ut romanen Löpa varg, som nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2022.