Albert Bonniers Förlag, 2020-07-28

Foto: V.Springora©JFPAGA

Samtycket av Vanessa Springora filmatiseras

Den franska författaren Vanessa Springoras bästsäljande roman Samtycket (Le consentement) ska bli film. Debutboken, som fått stor uppmärksamhet internationellt, ges ut på svenska av Albert Bonniers Förlag i oktober.

Filmen ska regisseras av franska Vanessa Filho, vars debutfilm ”Angel face” hade premiär på filmfestivalen i Cannes 2018. Filho kommer även skriva manus.

Om boken

Samtycket är Vanessa Springoras internationellt uppmärksammade debutbok. Det är 1980-tal när V följer med sin mamma på en middag i litterära kretsar. Där möter hon den belevade G, en berömd författare som intresserar sig för vad hon har att säga. Kort därpå vill han träffa henne igen. V, som är tretton år, älskar att läsa och drömmer om att en gång själv bli författare. G är i femtioårsåldern och har rykte om sig att föredra sex med unga, ”de under sexton” som han har deklarerat i en känd pamflett. När V fyller fjorton inleder de ett förhållande.

Mer än trettio år senare har Vanessa Springora skrivit en knivskarp uppgörelse med mannen som skadade henne, men också med den omgivning som såg och lät det ske.

Om Vanessa Springora

Vanessa Springora, född 1972, arbetar som chef på franska bokförlaget Julliard. Hennes sensationella debutbok Samtycket (Le consentement), utkom i januari 2020 på förlaget Grasset. Rättigheterna till boken har hittills sålts till 17 länder.