Albert Bonniers Förlag, 2023-11-15

Foto: Karl Nordlund

Tjuv och polis av Johan Eriksson nomineras till Årets deckardebut

Nu har Svenska Deckarakademins läsgrupp valt ut fem romaner bland årets deckarskörd. Bland de som nomineras till Årets bästa deckardebut 2023 är Tjuv och polis av Johan Eriksson.

Det finns tre priskategorier och mottagaren av årets pris avslöjas den 3 december vid Svenska Deckarakademins höstmöte.

Om Tjuv och polis

Niklas är värdetransportrånaren som tvingats sadla om efter några vändor på kåken. Numera lever han på oanmälda hembesök hos de riktigt välbeställda, går därifrån med en Rolex i miljonklassen, lekande lätt.

En kväll, efter ett rån på Östermalm, träffar han Ida på krogen. Hon vet inte att han är kriminell med ett byte på armen, han vet inte att hon är polis.

När spanarna slår till mot Niklas samma afton hamnar den intet ont anande Ida i klistret.

Niklas sätter sitt hopp till Torsten Blom, en före detta stjärnadvokat som lever på gamla meriter och pengar han inte längre har. Ida lär i sin tur känna åklagare Sandra Teodoro, som också vill komma åt Niklas till varje pris och bearbetar Ida för sitt underrättelsearbete.

Men Niklas har också blåst sin gamla kumpan Adnan på en miljon, och snart vill alla lägga beslag på Niklas klockor.

Foto: Karl Nordlund

Tjuv och polis är en hisnande och initierad berättelse inifrån det svenska rättsväsendets olika läger. Det är försvarsadvokat Johan Erikssons första kriminalroman.

Om Johan Eriksson

Johan Eriksson är en av Sveriges mest meriterade och kända försvarsadvokater. Han är hedersdoktor i juridik vid Stockholms universitet och har allt sedan 1990-talet deltagit i rader av medialt uppmärksammade mål. 2020 utkom boken I rättvisans tjänst, om hans liv som advokat.