Albert Bonniers Förlag, 2023-02-08

Illustration: Stockholms Stadsbibliotek

Till vår ära av Alejandro Leiva Wenger har utsetts till Stockholm läser-bok

Till vår ära av Alejandro Leiva Wenger har utsetts till årets Stockholm läser-bok. Tanken är att stockholmarna ska få chansen att läsa en och samma bok – och att prata om den. Det är ett sätt att få människor som inte känner varandra men delar stad att mötas och samtala.

Juryns motivering:

"Med sitt stora litterära raffinemang och sin existentiella angelägenhet sände Alejandro Leiva Wengers debutbok chockvågor genom det litterära landskapet när den kom ut 2001. De självlysande och myllrande novellerna i Till vår ära skildrar sociolekternas, överlevnadsknepens och de förlorade drömmarnas utkantsstockholm på ett sätt vi aldrig hade fått möta det förut."

Stockholm läser är en läsecirkel i storformat och ett flertal både fysiska och digitala aktiviteter på Stockholms bibliotek under året kommer att utgå från boken. Stockholm läser är ett samarbete mellan Författarcentrum Öst och Stockholms stadsbibliotek med stöd från Kulturrådet och Svenska Akademien.

En av förutsättningarna för att bli en Stockholm läser-bok är att den ska utspela sig i Stockholm. Tidigare böcker har bland andra varit Doktor Glas av Hjalmar Söderberg, Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri och Den högsta kasten av Carina Rydberg.

Om boken

I Alejandro Leiva Wengers noveller spränger språket fram i ständigt nya utväxter. Och inte bara språket växer, även tingen tycks bli fler. Förr eller senare sätts gängse föreställningar ur spel. Vad är erfarenhet och vad är språk? Var börjar och slutar världen? Och vad är Zaqwertyuop?

Till vår ära skakade om det svenska litterära landskapet när den först gavs ut hösten 2001. Med sin omvälvande form breddade dessa sex noveller horisontlinjen. Nu med ett nyskrivet förord av Donia Saleh.

Om författaren

Alejandro Leiva Wenger, född 1976,  debuterade 2001 med Till vår ära. En av novellerna i boken, "Elixir", blev sedan en prisbelönt kortfilm.  Förutom prosa skriver han även dramatik som satts upp på flera av landets teaterscener. Tre av hans pjäser har givits ut i boken Fakta – tre pjäser (2015).