Albert Bonniers Förlag, 2020-01-17

Foto: Florence Montmare

Theodor Kallifatides tilldelas spanskt litteraturpris

Det prestigefyllda spanska bokhandelspriset ”Premio Cálamo Extraordinario 2019” tilldelas Theodor Kallifatides för den spanska utgåvan av Ännu ett liv. Priset delas ut den 21 februari i Zaragoza med stöd av staden och Universitet i Zaragoza.

Motiveringen lyder

”Man blir frestad att stryka under många avförfatarens meningar, men låter bli eftersom det skulle sluta med att man drar ett oavbrutet streck från början till slut. Man avslutar ett stycke och går tillbaka för att fängslad läsa om det gång på gång. Ingenting är till synes utöver det vanliga, men ut från bokens sidor strålar livet på ett så naturligt sätt, utan att det skorrar falskt, utan effektsökeri och utan lögner. Allt är av intresse: tidens gång, de dagliga sysslorna, parrelationen, emigrationen, krisen i Grekland, de rasistiska idéernas pånyttfödelse… I Ännu ett liv pulserar visheten och godheten djupt och uppriktigt”.

Ännu ett liv

Theodor Kallifatides känner krafterna sina och bestämmer sig för att det är dags att sluta skriva. Han gör sig av med arbetsrummet dit han gått varje morgon i decennier – och blir alldeles vilsen. Kan han verkligen sluta skriva? Osäkert. Men kan han skriva? Det blir också allt svårare. Tills förlösningen kommer från alldeles oväntat håll. Ännu ett liv är det som växer fram när han hittat tillbaka till skrivandet igen. Det är en njutbar, lätt och filosofisk skrift om minnet och språket, kärleken och tidens gång. Ja, om själva livet.

Om Theodor Kallifatides

Theodor Kallifatides föddes i Grekland 1938 och flyttade till Sverige 1964. Vid sidan av sitt författarskap har han bland annat medarbetat i tidningar och tidskrifter samt översatt författare som August Strindberg, Ingmar Bergman och Lars Norén till grekiska och Giannis Ritsos och Mikis Theodorakis till svenska. År 1992 fick Theodor Kallifatides Hans Majestät Konungens medalj, 8:e storleken i Serafimerordens band. 1996 fick han Gyllene korset i Hederslegionen av Greklands president och år 2000 utnämndes han av svenska regeringen till professor ”för ett storartat författarskap”.