Albert Bonniers Förlag, 2020-02-17

Foto: Sofia Runarsdotter

Svenska PENs Bernpris 2019 till Måns Wadensjö

Måns Wadensjö tilldelas Svenska PENs Bernspris 2019 med motiveringen: ”För hans skildringar av Stockholm som mötesplats, arbetsplats och socialt projekt i böckerna Förlossningen, ABC-staden, Människor i Solna och Monopolet. Författarens lågmälda gestaltningar av människorna och miljöerna gör staden synlig inifrån på ett nytt sätt.”

Om Måns Wadensjö

Måns Wadensjö, född 1988, debuterade 2009 med romanen Förlossningen, en roman som skildrar arbetet på en förlossningsavdelning. Sedan dess har han gett ut tre böcker: ABC-staden, som handlar om Vällingbys framväxt; Människor i Solna, en uppväxtskildring och kollektivroman som utspelar sig i Stockholmsförorten Solna under några år på nittiotalet; Monopolet, där återigen arbetsplatsen står i fokus med Systembolaget som scen.

Måns Wadensjö om priset:

”Nästan varje dag går jag förbi bysten av August Blanche på Karlavägen, med inskriften ’Stockholmslivets skildrare’ på portalen ovanför. Jag har inte läst Blanche, men varje gång har jag liksom känt ett styng av avundsjuka – för frågar du mig så är Stockholmsskildrare nästan det finaste man kan få höra om ett författarskap.”

Om priset

Bernspriset tilldelas en ”Stockholmsskildrare” som med konstnärliga medel visat nya sidor av stadens liv. Priset instiftades 1963 av poeten och dåvarande ordförande i Svenska PEN Johannes Edfelt och dennes bror Arne Edfelt, som då var direktör för Berns restauranger i samband med Berns 100-årsjubileum för att påminna om restaurangens centrala plats i Stockholms kulturliv. Bland tidigare mottagare av priset märks bland andra Per Anders Fogelström (1964), Alexandra Pascalidou (2002), Sara Stridsberg (2015) och Förenade Förorter (2018).

Om senaste boken Monopolet

Monopolet handlar om Alice, som efter att ha tagit sin examen börjar jobba i en Systembolagsbutik. Det är ett jobb hon inte har tänkt sig – men som hon förälskar sig i. Det är en roman om att jobba, om att växa, om att växa upp. Men för mig är det framförallt en roman om vänskap. Hela romanen utspelar sig i butiken – men en arbetsplats är liksom aldrig bara ett jobb: Det är platsen vi tillbringar en stor del av våra liv på, där vi träffar våra vänner och partners och där vi både möter och bär på våra hemliga sorger och glädjeämnen i livet. Jag har hört folk säga att det är jobbet som gör en till den man är. Det kanske är sant – men jag skulle vilja lägga till att det viktigaste inte är vad man gör, utan dem man gör det med.

Röster om Monopolet

"Skickligt skapar Måns Wadensjö – återigen – dramatik och samhällskritik av det till synes enkla, gråa och händelselösa." Svenska Dagbladet, Lina Kalmteg

"Monopolet är en roman om en kvinna som jobbar på Systembolaget, men den är också en underhållande skildring av Sverige i dag." Dagens Nyheter, Anna Hallberg

"Efter det inträder i januari ett limbotillstånd där vad som helst hända – exakt vad ska inte avslöjas. Låt oss i stället konstatera att Måns Wadensjö skildrat arbetslivet på ett sätt som aldrig gjorts förr." Kulturnytt i P1, Karsten Thurfjell