Albert Bonniers Förlag, 2019-04-08

Foto: Calle Olsson

Svenska Fotobokspriset 2019 till Witnesses och Mikael Jansson

Mikael Jansson prisas med Svenska Fotobokspriset 2019 för boken Witnesses. Överlevande från Förintelsen. Det var vid en prisgala den 5 april som Mikael Jansson korades till vinnare bland fem nominerade fotografer/fotoböcker. Prissumman på 60 000 kronor skänker Mikael Jansson till Föreningen Förintelsens Överlevande. Läs mer här

– Det är väldigt viktigt att aldrig sluta berätta de här historierna. Att ta själva bilderna är ju ganska likt andra fotograferingar jag gjort, men alla möten och historier har varit så oerhört starka och gripande att jag stundtals inte kunnat plåta. Jag har träffat fantastiska människor, säger Mikael Jansson.

Juryns motivering

"I tider av förvirring och förändring tar fotograferna plats i det offentliga samtalet. Särskilt när tiden är på väg att rinna ut. Det här projektet berättar om den moderna historiens mest vidriga händelser med stor integritet, respekt och närhet. Bildernas höga tekniska nivå är inte utan betydelse, den skänker människorna och deras historier värdighet. Presentationens direkthet kan ha en avgörande insats för demokratin."

Witnesses är en arkivbox som innehåller nio 16-sidiga broadsheet-ark med alla de 97 överlevande från Förintelsen och deras historier. Bokens formgivning är gjord av Greger Nilson. Boken Witnesses utkom den 17 oktober 2018 i samband med den uppmärksammade utställningen på Kulturhuset i Stockholm.

Om Mikael Jansson

Mikael Jansson, född 1958, är en Sveriges mest hyllade modefotografer internationellt och är idag främst känd för sina stora kampanjer och kändisporträtt. Intresset kom i tonåren via musiken då Mikael tog sig in på arenor och konsertlokaler för att fotografera band som besökte Stockholm. Idag är Mikael Jansson flitigt anlitad över hela världen med uppdrag från de stora modehusen, modemagasin, kungligheter och kändisar.