Albert Bonniers Förlag, 2022-07-15

Succéförfattaren Douglas Stuart i Samtal om böcker

Han är skotten som nockade oss med debuten Shuggie Bain. Boken blev en stor internationell succé och tilldelades Bookerpriset och nominerades till en rad priser, däribland National Book Award.

Nu fortsätter Douglas Stuart att spinna sin väv över den punkterade industristaden Glasgow. I nya romanen Unge Mungo är det 90-tal och vi följer tonåringarna Mungos och James förbjudna och livsfarliga kärlekshistoria.

Samtal om böcker

Hör Douglas Stuart om varför han inte är så arg som man skulle kunna tro! Och Stuarts översättare Eva Åsenfeldt berättar om arbetet att göra skotska till svenska.

Om Unge Munge

Mungo och James borde inte tycka om varandra. I ett hypermaskulint och våldsamt Glasgow där protestanter och katoliker håller sig på varsin kant är deras begynnande kärlek högst otillåten. Ynglingarna drömmer om att fly, men lever också ständigt med skräcken för att bli upptäckta. Ingen får veta. Inte minst måste Mungo blidka storebror Hamish, som är en brutal gängledare med ett rykte att leva upp till.

När Mungos mamma skickar honom på en fisketur med två tvivelaktiga män tvingas han till en rad svåra beslut för att kunna ta sig tillbaka till säkerheten och till en plats där han och James kan ha en framtid tillsammans. 

Precis som Douglas Stuarts genombrottsroman Shuggie Bain är Unge Mungo en gripande uppväxtskildring från Glasgow, men framför allt är det en hjärtskärande berättelse om maskulinitetens gränser, om farorna med att vara queer och att älska någon för mycket.

Om Douglas Stuart

Douglas Stuart är född i Glasgow och utbildad vid Royal Academy of Art i London, men sedan länge bosatt i New York där han haft en karriär som kläddesigner.