Albert Bonniers Förlag, 2020-10-13

Foto: Stefan Tell

Steve Sem-Sandberg invald i Svenska Akademien

Författaren, kritikern och översättaren Steve Sem-Sandberg har valts in som ny ledamot i Svenska Akademien. Inträdet till Akademien sker i samband med högtidssammankomsten den 20 december. Steve Sem-Sandberg ersätter Kristina Lugn på stol 14. Journalisten och författaren Ingrid Carlberg ersätter Göran Malmqvist på stol 5.

Steve Sem-Sandberg i Dagens Nyheter:

– Jag lever ju rätt tillbakadraget och vill gärna fortsätta kunna göra det även om jag inser att det nu möjligen blir svårare.

– Det känns väldigt hedrande förstås, och jag blev väldigt glad och smickrad över att bli tillfrågad”, skriver Steve Sem-Sandberg i ett mejl.

Om Steve Sem-Sandberg

Steve Sem-Sandberg, född 1958 och bosatt i Stockholm, är utöver sitt författarskap också verksam som litteraturkritiker i DagensNyheter. 2009 tilldelades han Augustpriset för De fattiga i Łódź, och romanen nominerades även till Nordiska rådets litteraturpris.

Även romanen De utvalda (2014) nominerades till Augustpriset och den franska utgåvan mottog för årets bästa till franska översatta roman.

Hans roman, W. (2019), nominerades till Augustpriset, Sveriges Radios romanpris och Nordiska rådets litteraturpris, och blev en stor kritikerframgång. Hans senast bok Jägarna i Armentières utkom i augusti.

Om boken

I Jägarna i Armentières samlar Steve Sem-Sandberg fyra berättelser som alla tillkommit parallellt i arbetet med den hyllade romanen W. Här varieras teman som förekommer hos Georg Büchner eller i hans litterära omkrets. Den avslutande novellen ”Oberlin” är en omskrivning av Büchners prosastycke ”Lenz” som berättar om den äldre dramatikern Jakob Lenz psykiska sammanbrott i en avlägsen bergsby i Elsass i januari 1778.

Ett övergripande tema är individens längtan efter frihet, respekt och egenvärde i mötet med ett föråldrat ståndssamhälles krav på lydnad och underkastelse, en konflikt där ofta bara våldet eller vansinnet erbjuder möjliga utvägar.