Albert Bonniers Förlag, 2021-01-14

Foto: Stefan Tell

Steve Sem-Sandberg tilldelas Delblancpriset

Författaren och akademiledamoten Steve Sem-Sandberg belönas med Delblancpriset 2021 för sitt författarskap. Prissumman är 40 000 kronor.

Motiveringen lyder:

Steve Sem-Sandberg tilldelas Delblancpriset 2021 för sitt stora, internationellt inriktade författarskap, formulerat på ett språk som aldrig viker från vare sig det exakta eller det poetiska. Hos Sem-Sandberg är våra gemensamma europeiska trauman, som format den värld vi idag lever i, ständigt närvarande. I skönlitteratur, essäer och litteraturkritik utforskar Steve Sem-Sandberg människan i hennes mörker och hennes sökande efter klarhet.

Steve Sem-Sandberg

Steve Sem-Sandberg är född 1958 och bosatt i Stockholm, utöver sitt författarskap är han också verksam som litteraturkritiker i Dagens Nyheter. År 2019 kom romanen W. som hyllades av en enig kritikerkår, samt nominerades till Nordiska rådets litteraturpris, Augustpriset och Sveriges Radios romanpris. I december 2020 tog Steve Sem-Sandberg plats i Svenska akademin på stol nr 14.

Augusti 2020 utkom hans senaste bok Jägarna i Armentières.

Om boken

I Jägarna i Armentières samlar Steve Sem-Sandberg fyra korta och längre berättelser som alla tillkommit parallellt med arbetet med den hyllade romanen W. Här varieras teman som förekommer hos Georg Büchner eller i hans litterära omkrets. Den avslutande novellen ”Oberlin” är en omskrivning av Büchners prosastycke ”Lenz” som berättar om den äldre dramatikerns psykiska sammanbrott i en avlägsen bergsby i Elsass i januari 1778. Ett övergripande tema är individens längtan efter frihet, respekt och egenvärde i mötet med ett föråldrat ståndssamhälles krav på lydnad och underkastelse, en konflikt där ofta bara våldet eller vansinnet erbjuder möjliga utvägar.

Delblancpriset

Priset instiftades av Delblancsällskapet och Trosa kommun. Priset delas ut på Sven Delblancs födelsedag i maj.