Albert Bonniers Förlag, 2019-08-22

Foto: Fredrik Hjerling

Spotify inifrån av Sven Carlsson och Jonas Leijonhufuvd blir tv-serie

Spotify inifrån av Sven Carlsson och Jonas Leijonhufvud ska filmatiseras. Produktionsbolaget Yellow Bird UK har köpt rättigheterna och planerar för en mini-serie. Författarna kommer att vara delaktiga i projektet.

Jonas Leijonhufvud:

"Vi är väldigt exalterade. Spotifys uppgång är en av de största berättelserna från Sverige de senaste tio åren. Det är en saga om en ung grundare som kom från ingenstans och besegrade Apple på deras eget spel."

Sven Carlsson:

"Storyn om Spotify är ett drama på högsta nivån inom tech, musik och finans. Det är perfekt för filmatisering och Yellow Bird är den idealiska partnern med deras förmåga att ge liv åt nordiska berättelser på den internationella scenen."

Spotify inifrån

På drygt tio år har Spotify räddat skivbolagen från piraterna, ritat om musikindustrin och fått självaste Apple att byta affärsmodell. Grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon har tagit bolaget från Rågsved till börsgolvet på Wall Street. Idag är Spotify störst i världen på streaming av musik.

Spotify inifrån skildrar en värld av intriger, hemliga avtal och uppköpsbud från bolag som Microsoft, Google och Tencent. På vägen lierar sig Daniel Ek med Napsters Sean Parker och Facebooks Mark Zuckerberg. Boken avslöjar även hur Apples Steve Jobs motverkar Spotify under sin sista tid i livet.

Materialet bygger på intervjuer med ett 70-tal källor, hemliga dokument och många års erfarenhet som ekonomijournalister.

Med mångårig erfarenhet

Författarna är journalister med mångårig erfarenhet inom dagspress, radio och tv. Sven Carlsson, född 1986, har en bakgrund på SvD Näringsliv och nyhetsbyrån AFP. Jonas Leijonhufvud, född 1974, har tidigare jobbat på SvD Näringsliv, Dagens Nyheter, TV8 och TV4.  Idag är de verksamma som reportrar på Dagens industri och Di Digital. De hörs även i Digitalpodden.