Albert Bonniers Förlag, 2024-02-26

Foto: Stian Broch

Spanskt litteraturpris till Jo Nesbø

Den norske författaren Jo Nesbø prisas på nytt. Den här gången tilldelas han den spanska priset Pepe Carvalho Award. Utmärkelsen är instiftad till minne av den spanska författaren Manuel Vázquez Montalban och hans omtalade privatdetektiv Pepe Carvalho. Priset delas ut av Barcelona stad och går till både spanska och internationella spänningsförfattare.

Foto: Hanna Jordan

Prisjuryn i ett uttalande:

"Ända sedan början av sin litterära bana har Nesbø visat på en stabil, ambitiös berättarglädje som fått läsarna och lyssnarna beroende av allt han skriver."

Bland tidigare pristagare:

Maj Sjöwall, Joyce Carol Oates, James Ellroy, Dennis Lehane och Don Winslow.

Om Jo Nesbø

Jo Nesbø är Norges genom tiderna mest framgångsrike spänningsförfattare, flerfaldigt prisbelönt för sina kriminalromaner. Hans böcker har sålt i över 55 miljoner exemplar världen över, och översatts till mer än 50 språk.

Förutom den oerhört populära bokserien om Harry Hole, har Nesbø tolkat Shakespeare, skrivit flera hyllade novellsamlingar och fristående spänningsromaner. Blodmåne är den trettonde boken om Harry Hole. Den nominerads även till Svenska Deckarakademins pris Årets bästa översatta roman.

I augusti 2024 utkommer Nesbøs nya bok Natthuset.

Om Blodmåne

Harry Hole är i Los Angeles för att dricka sig till döds. Men planen störs när hans vän, en bedagad filmstjärna, börjar jagas av en knarkkartell som hon lånat pengar av. Samtidigt i Oslo står polisen handfallen i sin utredning om två försvunna kvinnor och en av dem hittas sedan mördad. Tiden är knapp. I Mexiko väntar kartellen på sina pengar, och i Oslo förbereder sig en svårfångad hämnare för fler dåd. Ett team av vinddrivna existenser blir Harrys stöd i jakten på sanningen.

Översättning av Per Olaisen

Om Natthuset

Fjortonårige Richard skickas till en avlägsen håla efter att hans föräldrar omkommit i en husbrand. Det är något som inte står rätt till i Ballantyne. Invånarna är misstänksamma mot Richard och han får skulden när en klasskamrat försvinner. Klassens populäraste tjej är den enda som tror på Richard. De spårar det nummer Tom ringde innan han försvann till ett övergivet hus.

Natthuset är en gastkramande roman i samma anda som Stephen Kings klassiska skräckberättelser. Det handlar om ensamhet, vänskap, ondska och mod, om det mörka huset i den ännu mörkare skogen.

Översättning av Per Olaisen