Albert Bonniers Förlag, 2023-04-11

Foto: Toni Härkönen

Sofi Oksanen tilldelas Vilhelm Moberg-Sällskapets pris 2023

Den finländsk-estniska författaren Sofi Oksanen belönas med Vilhelm Moberg-Sällskapets pris 2023. Priset delas ut vid årsmötet på Utvandrarnas Hus i Växjö den 19 augusti. Prissumman är på 30 000 kronor. Bland tidigare senaste års pristagare finns Leif G W Persson, Ola Larsmo, Olle Larsson och Janne Josefsson.

Motiveringen lyder:

"I sina romaner, dramer och övriga skapande uttrycker Sofi Oksanen samma rättvisepatos och frihetslängtan som Vilhelm Moberg. Hennes litteraturscen vidgas i inträngande och insiktsfulla skildringar av estniska folkets lidanden under halvsekellång sovjetisk ockupation. Hon skriver om det folk som vi under hundratals år delat historien med. Hennes texter är tidlöst allmängiltiga och berörande för alla nationaliteters läsare."

Om Sofi Oksanen

Sofi Oksanen, född 1977, är författare, dramatiker och debattör. Hon är uppvuxen i Jyväskylä i Finland med en estnisk mor och en finsk far. Hon har skrivit sex romaner och fått en lång rad prestigefyllda priser. Hon debuterade 2003 med Stalins kossor. Hennes internationella genombrott kom med Utrensning om kvinnoöden i Estland och Ryssland (på svenska 2010). Hennes senaste bok Hundparken utkom 2021.

Om Hundparken

En kvinna på flykt från sitt förflutna och en kvinna på jakt efter sitt barn ... Olenkas och Darjas livsöden är sammanflätade av kärlek, lojalitet och svikna förtroenden. Deras historier är också en berättelse om maktkamp – där striden står om herraväldet över den kvinnliga kroppen, och om barn som kan säljas över gränserna. Ett girigt Helsingfors och ett korrumperat Ukraina möts i Hundparken, som med sin gastkramande komposition för tankarna till verk som Utrensning och När duvorna försvann.

Översättning av Janina Orlov

Sagt om boken

"Sofi Oksanen skriver hjärtskärande om de båda kvinnornas längtan efter en anständig tillvaro, barn och lugn i tillvaron. På samma gång en politisk och existentiell thriller med högt tempo, oväntade vändningar och fina porträtt." Vi läser

"en riktig bladvändare som både förför och engagerar läsaren" Naima Chahboun, Barometern

"en tät, driven thriller /.../ resultatet blir en berättelse som inte går att lägga ifrån sig./.../ Bara Sofi Oksanen kan skriva en så förutsägbar tragedi på ett sätt som får den att skimra av möjligheter." Margit Richert, Aftonbladet