Albert Bonniers Förlag, 2024-05-08

Foto: Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris

Selma Lagerlöfs Litteraturpris 2024 till Steve Sem-Sandberg

Författaren Steve Sem-Sandberg tilldelas Selma Lagerlöfs Litteraturpris 2024 med motiveringen: "För att han i existentiellt mättade och mångtydiga romaner gestaltar människans motsägelsefullhet." Priset delas ut under Kulturveckan i Sunne i augusti. Prissumman är 100 000 kronor.

Om Steve Sem-Sandberg

Steve Sem-Sandberg är född 1958 och bosatt i Stockholm, utöver sitt författarskap är han också verksam som litteraturkritiker i Dagens Nyheter. År 2019 kom romanen W. som hyllades av en enig kritikerkår, samt nominerades till Nordiska rådets litteraturpris, Augustpriset och Sveriges Radios Romanpris.

I december 2020 tog Steve Sem-Sandberg plats i Svenska Akademien på stol nr 14. Hans senaste bok Oceanen (2022) är en stark och gripande roman om en kompromisslös solitär som i växterna han samlar på ön ser den enda möjliga tillflykten.

Om Selma Lagerlöfs litteraturpris

Selma Lagerlöfs Litteraturpris delas ut av en stiftelse som grundades 1983 av Sunne kommun, Fryksdalens Sparbank och dåvarande Hotell Selma Lagerlöf. Bland tidigare års pristagare finns: Bengt Berg, Niklas Rådström, Inger Edelfeldt och Sara Stridsberg.

Om Kulturveckan i Sunne

Kulturveckan i Sunne är ett årligt kulturevenemang som i vackra miljöer bjuder på ett brett utbud av dagliga aktiviteter, konst, hantverk, litteratur och mat.