Albert Bonniers Förlag, 2022-11-20

Foto: Thron Ullberg

Sarek av Ulf Kvensler Årets bästa deckardebut 2022

Årets debutpris tilldelas Ulf Kvensler för boken Sarek med motiveringen "ett klaustrofobiskt kammarspel i oändlig natur, ständigt slingrande mot den oundvikliga katastrofen”. Svenska Deckarakademin presenterade årets pristagare vid det årliga höstmötet i november under söndagkvällen 20 november.

Om Ulf Kvensler

Ulf Kvensler en lång och framgångsrik karriär som manusförfattare bakom sig. Han har skapat och varit huvudförfattare för teveserier som Solsidan, Vår tid är nu och senast Nattryttarna.

Om Sarek

Tre vänner som brukar fjällvandra tar på årets tripp med en fjärde part – Anna och Henrik tycker inte att de kan säga nej när Milena vill introducera sin nya kille. Jacob är trevlig, men när Anna ser honom för första gången genomfars hon av tanken jag känner igen honom. Vandringen utvecklas snart till en mardröm – att ta med Jacob visar sig vara ett ödesdigert beslut som kommer att förändra deras liv för alltid.

Om Svenska Deckarakademin

Svenska Deckarakademin är ett samfund vars syfte är att främja deckarlitteraturen och facklitteratur om deckargenren. Akademin utser varje år årets bästa svenska kriminalroman och årets bästa till svenska översatta kriminalroman. Det sistnämnda priset har tidigare kallats The Martin Beck Award.