Albert Bonniers Förlag, 2019-03-13

Sara Stridsberg Drömfakulteten Foto: Irmelie Krekin

Sara Stridsberg nominerad till prestigefyllda The Man Booker Prize

Sara Stridsberg är en av 13 författare som är nominerade till det brittiska litterära priset The Man Booker Prize, i kategorin böcker översatta till engelska och utgivna i Storbritannien, med boken Drömfakulteten.

Romanen gavs ut i Sverige redan 2006, men kommer inom kort att ges ut i engelsk upplaga. Drömfakulteten är en svindlande bok om Amerika, ökendjur, horor och döden. I utkanten av öknarna, stränderna, universitetsparkerna och sextiotalets konstvärld springer Valerie Solanas genom den amerikanska historien i sin silverkappa och i freaksens alla förklädnader; galenpannans, horans, bagladyns. Sara Stridsbergs Valerie Solanas är ett underbarn på gränsen till undergång som både speglar och förvränger arkitekturen, berättelserna och vetenskapen som konstituerar hennes värld

The Man Bookerpriset har delats ut sedan 1969 och bland tidigare pristagare finns Chinua Achebe, Alice Munro och Olga Tokarczuk. Pristagaren presenteras den 21 maj och prissumman består av 50 000 pund – motsvarande över 600 000 kronor – som delas lika av författare och översättare.