Albert Bonniers Förlag, 2023-03-21

Foto: Sara Mack Key

Sara Gordan tilldelas tidningen Vi:s litteraturpris

Författaren och översättaren Sara Gordan tilldelas tidningen Vi:s litteraturpris för romanen Natten. Priset har delats ut sedan 1947. Bland tidigare mottagare finns bland andra Astrid Lindgren, Sara Lidman, Mikael Niemi och Lina Wolff.

Motiveringen lyder:

"Med den klaustrofobiska skildringen Natten, om hur inre och yttre kriser i ett föräldraskap sammanfaller, tar Sara Gordan sitt författarskap till en ny nivå. I effektfull kontrast mellan det precisa återhållna språket och den obevekliga kärleken har hon skrivit en djupt berörande roman."

Sara Gordan i tidningen Vi:

– Jag är glad att den blir läst. Det är många som hör av sig och säger att boken har tröstat dem eller fått dem att känna sig sedda eller varit ett sällskap för dem. Jag tänkte att den kanske hade det i sig, och jag är väldigt glad att det har blivit så.

Läs en intervju

Om författaren

Sara Gordan, född 1972, är författare, översättare, litteraturkritiker och skrivarlärare. Hon debuterade med 2006 med den prosalyriska boken En barnberättelse, en mörk, erotisk kärleksberättelse med Paris som bakgrund. Sara Gordan har översatt verk av bland andra Hélène Cixous, Michel Houellebecq och Laurent Binet. Hon är även verksam som lärare på Biskops-Arnös skrivarskola.

Sara Gordans fjärde bok Natten utkom 2022 för vilken hon belönades med SvD:s litteraturpris 2022 och nominerades till Sveriges Radions Romanpris.

Om Natten

En mor söker sin försvunna tonårsdotter i natten. Flickan har diabetes och går inte att nå, mamman irrar på gatorna eller sitter hemma och ringer alla hon kan komma på. Är det hennes oro som drivit bort dottern, och är oron befogad? I boken minns modern ett föräldraskap i evig upprepning, från vardag till akuta tillstånd.

Natten är en sorglig och berörande roman om svårigheten i att vara mamma till en dotter i tonåren som vill frigöra sig. Men det är också en roman där både ljuset och mörkret kommer igen, just som natten och dagen. En roman om upprepningen i det.

Sagt om boken

"Det är en roman som alla som någon gång känt kärlekens närmast outhärdliga hetta dra igenom bröstet djupt kommer att känna igen sig i." Svenska Dagbladet

”Sara Gordans nya roman är helt enkelt en brutalt ärlig roman om hur moderskapet känns, i din kropp såväl som i ditt hjärta." ETC

"Jag vet bara att våren knappt börjat, och att jag nog ändå redan läst en av årets bästa svenska romaner." Expressen