Albert Bonniers Förlag, 2022-12-28

Foto: Sara Mac Key

Sara Gordan belönas med SvD:s litteraturpris 2022

Författaren och översättaren Sara Gordan belönas med SvD:s litteraturpris 2022 för romanen Natten.

Motiveringen lyder:

”För en suggestiv och intensiv roman, där det mörker som letar sig in i familjerelationerna gör att kärlek och oro flätas samman till ett.”

Sara Gordan om boken:

– Det är ingen tjusig mamma som gör allt rätt direkt, säger Sara Gordan med ett lite självironiskt leende när hon pratar om mamman hon skildrar i romanen Natten.

Om Natten

En mor söker sin försvunna tonårsdotter i natten. Flickan är sjuk och går inte att nå, mamman irrar på gatorna eller sitter hemma och ringer alla hon kan komma på. Är det hennes oro som drivit bort dottern, och är oron befogad? I boken minns modern ett föräldraskap i evig upprepning, från vardag till akuta tillstånd. Natten är en sorglig och berörande roman om svårigheten i att vara mamma till en dotter i tonåren som vill frigöra sig. Men det är också en roman där både ljuset och mörkret kommer igen, just som natten och dagen. En roman om upprepningen i det.

Om Sara Gordan

Sara Gordan, född 1972, är författare och översättare. Hon debuterade 2006 med En barnberättelse. Sara Gordan har översatt verk av bland andra Hélène Cixous, Michel Houellebecq och Laurent Binet. Hon är även verksam som lärare på Biskops-Arnös skrivarskola. Efter en paus på nio år återvänder hon nu med romanen Natten.

Läs en intervju med Sara Gordan