Albert Bonniers Förlag, 2019-10-12

Foto: Thron Ullberg

Sara Danius är död

Sara Danius, författare och litteraturforskare, har avlidit efter lång tids sjukdom. Hon blev 57 år. Daniel Sandström, litterär chef och förläggare: "Det är ofattbart och så sorgligt. Jag tänker på Saras familj."

Sara Danius, född 1962, litteraturprofessor vid Stockholms universitet och författare till ett tiotal böcker, däribland essäer och andra verk. På Albert Bonniers Förlag gav hon ut, med Magnus Bergh som förläggare, böckerna Prousts motor, Den blå tvålen och Husmoderns död och andra texter.

2013 utsågs Sara Danius till ledamot i Svenska Akademien och 2015 blev hon den första kvinnan på posten som ständig sekreterare. Hennes senaste bok, Om Bob Dylan, utkom 2018. I denna behändiga volym ger Sara Danius en unik inblick i turerna kring priset och dess mediala efterspel. Samtidigt berättar hon kärleksfullt och med ledig lärdom om Dylans verk och förklarar vad som gjorde valet av just honom så självklart.

Daniel Sandström, litterär chef och förläggare:

"Jag kommer alltid minnas Sara som briljant och modig, hennes avtryck är enormt. Hon kunde skriva lika bländande och klokt om Proust och Joyce som om fotografi och mode. Hon förenade sömlöst rollerna som essäist, kritiker, professor, och hennes texter är både stränga och lekfulla, lärda och tillgängliga. Böcker som Husmoderns död och Den blå tvålen är ju verk som är unika i en svensk kontext: Sara hade både höjden och bredden, ytterst få klarar den ekvationen, man måste gå utanför Sveriges gränser, till en sådan som Susan Sontag, för att kunna jämföra.  Det var väldigt roligt att arbeta med henne, att få ta del av hennes humor och generösa natur – jag är så tacksam för att jag fått känna Sara."