Albert Bonniers Förlag, 2023-10-12

Foto: Rachel Eliza Griffiths

Salman Rushdie bemöter våldet med konst

I augusti 2022 attackerades författaren Salman Rushdie under ett scenframträdande. Nu skriver han en bok om knivattacken som nästan kostade honom livet och som gjorde honom blind på höger öga samt skadade hans vänstra hand. Salman Rushdie berättar i ett pressmeddelande att den för honom blev: "ett sätt att förstå vad som hände och att svara på våldet med konst".

Salman Rushdie gjorde för drygt en månad sedan ett att få tv-framträdande där han berättade att den enda konkreta förändringen var att det kommer dröja innan han framträder inför en publik igen. Han jämförde också knivattacken med hur delade reaktionerna var när han utsattes för fatwan 1989 – den här gången kom mängder av sympatier från alla håll – och att skillnaden var att han vid denna attack var nära att mista livet. Det var på något sätt klargörande för folk, konstaterar han torrt under intervjun.

Den nya boken Kniv och utkommer i slutet av april 2024.

Daniel Sandström, litterär chef och förläggare:

– En nödvändig bok. Nödvändig för vår tid, när författare attackeras och böcker förbjuds, men också nödvändig för Salman Rushdie att skriva, för att ordet ska få sista ordet.

Om Salman Rushdie

Salman Rushdie föddes 1947 i Bombay och är numera, efter många år i England, bosatt i USA. Han vann tidigt världsrykte med sina romaner och Midnattsbarnen (i svensk översättning 1983) utsågs bland annat till den främsta Bookerprisvinnaren genom tiderna. Skam (1984), Satansverserna (1989), Harun och sagornas hav (1991), Öst, väst (1995), Morens sista suck (1996) och Marken under hennes fötter (1999) är också flerfaldigt prisbelönta och har sålt i stora upplagor världen över. Hans senaste bok Segerstaden utkom på svenska i maj 2023.

Om Segerstaden

Efter att ha bevittnat sin mors död blir den nioåriga Pampa Kampana tagen i besittning av gudinnan Pampa som talar genom henne. Gudinnan ger flickan magiska krafter och berättar för henne att hon kommer att spela en central roll för uppkomsten av en mäktig stad vid namn Bisnaga – ”Segerstaden”. Pampa Kampana ger med sitt berättande staden liv, och under de kommande seklerna blir hennes öde sammanflätat med Bisnaga, men staden vilar på bräcklig grund.

Med Segerstaden har Salman Rushdie skapat en episk saga om berättandets magiska kraft och maktens oändliga hybris.

Översättning av Amanda Svensson