Albert Bonniers Förlag, 2020-05-06

Foto: Thron Ullberg

Rivertonpriset 2019 till Jo Nesbø

1997 tilldelades ”krimkongen” Jo Nesbø det norska Rivertonpriset (Rivertonprisen) för sin debutroman Fladdermusmannen. Tjugotre år senare koras den tolfte Harry Hole-boken Kniv till 2019 års bästa norska kriminalroman. Jo Nesbø tog idag emot priset under en "corona-utdelning" i Slottsparken utanför Litteraturens hus i Oslo.

– Jag fick priset för min debutbok för 23 år sedan, och jag kommer ihåg att jag tänkte: ”wow, är det så enkelt att var bäst”. Nu vet jag att det inte är det, säger en mycket glad och mer ödmjuk Jo Nesbø.

– Det är helt enkelt en suverän behärskning av mordets enkla konst, skriver Rivertonjuryn i sin motivering och använder ord som, ”elegant utformad”, ”gnistrande”, ”oerhört mångfaldig, rik och smart”, och kallar boken en höjdpunkt i raden av Harry Hole-böcker.

Om Kniv:

Harry Hole har förlorat allt. Han har blivit utkastad av Rakel, förlorat jobbet som utredare och dricker nu hårdare än någonsin. Bottenkänningen är redan ett faktum. Men när Harry vaknar en dag, kraftigt bakfull och med händerna och lakanen indränkta i blod, inser han att han ännu har en bit kvar att sjunka. De följande dagarnas händelser tvingar ut honom på en gastkramande jakt – inte bara på en ökänd gammal fiende, utan även på den mörka hemlighet som ligger dold i en natt han inte kan minnas.

Kniv är en mörk, fängslande och vemodig roman med djup botten. Historien är elegant utformad med ständiga överraskningar och flera vändningar, och med lysande berättat sidospår av tidigare händelser”, säger jurymedlemmen Hans H. Skei.