Albert Bonniers Förlag, 2019-08-30

Rachel Cusk nomineras till Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris 2019

Transit av Rachel Cusk är en av de 5 nominerade titlarna till Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris 2019. Romanen är översatt till svenska av Rebecca Alsberg. Priset tilldelas ett framstående skönlitterärt verk i berömvärd svensk översättning och delas ut för fjärde året i rad.

Motiveringen lyder

"Författaren Faye ägnar en stor del av sin vardag åt att lyssna till andras livsberättelser. Genom att påminna oss om att varje historia kräver sin mottagare tar Rachel Cusks ”Transit” med oss tillbaka till litteraturens rötter, en lyhördhet som även präglar Rebecca Alsbergs översättning av romanens precisa och lågmälda berättarspråk."

Prissumman är 150 000 kr och delas lika mellan författare och översättare. Pristagen utses senare under hösten och därefter hålls en prisceremoni i Stockholm.

Samtliga nominerade titlar:

  • Minoritetsorkestern av Chigozie Obioma i översättning av Ninni Holmqvist
  • Sympatisören av Viet Thanh Nguyen i översättning av Hans Berggren
  • Transit av Rachel Cusk i översättning av Rebecca Alsberg
  • Vinternoveller av Ingvild H. Rishøi i översättning av Nils Sundberg och Stephen Farran-Lee

I juryn ingår:

Maria Schottenius (DN), Claes Wahlin (Aftonbladet), Madelaine Levy (SvD), Jens Liljestrand (Expressen), Marta Ronne (UNT) och Fredrik Lind (Kulturhuset Stadsteatern). Ordförande Ingemar Fasth (Konstnärlig ledare/Litteraturscenen, Kulturhuset Stadsteatern) och sekreterare Hanna Karlsson (Verkställande producent, Kulturhuset Stadsteatern).

Rachel Cusk

Kanadensiska Rachel Cusk är sedan länge bosatt i England. Hon har skrivit ett antal hyllade romaner och essäer, men fick sitt stora internationella genombrott med Konturer, som jämförts med bland andra Sebald, Aleksijevitj och Virginia Woolf. Transit är den andra delen i en trilogi vars första del är Konturer. Den tredje och avslutande delen har titeln Kudos. Samtliga är översatta av Rebecca Alsberg.

Om Transit

I efterdyningarna av sin skilsmässa flyttar författaren Faye och hennes två söner till London. Detta uppbrott leder till en rad andra förflyttningar – personliga, moraliska, konstnärliga och praktiska – medan hon strävar efter att bygga upp ett nytt liv åt sig och sina barn. I sin nya omgivning måste hon möta sidor av livet som hon hittills har undvikit, och utforska frågor om sårbarhet och makt, död och pånyttfödelse, medan hon samtalar med de människor hon möter. I Rachel Cusks verk blir lyssnandet ett slags berättande, och Transit fortsätter undersökningen av hur berättelser styr våra liv. Romanerna Konturer, Transit och Kudos utgör en trilogi som världen över hälsats som en förnyelse av romankonsten.

Röster om boken

"Transit … är en förhäxande bladvändare och laddad med kraften att röra läsaren. Cusk lyssnar av vår nyfikenhet på andra människors liv, och av den nyfikenheten komponerar hon något vidsträckt och generöst." Guardian

"Transit är modig och kompromisslös i sin litterära ambition, ett verk av rakbladsvass briljans som lågmält insisterar på läsarens eftertanke och uppmärksamhet." Financial Times

"Transit är en extraordinär roman – förbluffande djärv, originell och mänsklig." Daily Telegraph