Albert Bonniers Förlag, 2022-05-18

Per Gunnar Evander har avlidit

Författaren Per Gunnar Evander har gått bort. Han blev 89 år gammal.

Per Gunnar Evander, född 1933, i Ovansjö i Gävleborgs län 1933. Han utbildade sig till folkhögskolelärare. Han ut bildade sig till folkhögskolelärare. Debuten som författare kom 1965 med Tjocka släkten som beskrivits som ”en samling förtätade berättelser om människor som är släkt med varandra”.

Därefter följde ett 30-tal böcker, för att nämna några: Måndagarna med Fanny, Fallet Lillemor Holm, Se mig i mitt friska öga och Himmelriket är nära. Hans sista bok I min ungdom speglade jag mig ofta utkom 2005. Boken har delvis det självbiografiskas oförtäckta prägel, med nakna skildringar av sorg och förtvivlan. Men berättelsen om förlust, svek och ensamhet kryddas också av vrede, och inte minst av den klarsynthet och underfundiga humor som är Per Gunnar Evanders signum.

Per Gunnar Evander arbetade även som dramaturg på Radioteatern och senare som producent vid Sveriges Television. Han har gjort radiopjäser, scenpjäser och filmer. Per Gunnar Evander har tilldelats en rad pris bland annat SvD:s litteraturpris och Litteraturfrämjandets stora romanpris.

Per Gunnar Evander var även en återkommande sommarvärld – med ett dryga 10-tal ”Sommar i P1” bakom sig.