Albert Bonniers Förlag, 2018-11-23

Foto: Johanna Hanno

Per I Gedin tilldelas Stora Fackbokspriset 2018

Per I Gedin belönas med Stora Fackbokspriset för När Sverige blev modernt : Gregor Paulsson, Vackrare vardagsvara, funktionalismen och Stockholmsutställningen 1930.

Juryns motivering:

"Med hjälp av internationella utblickar och idéhistorisk analys och med konsthistorikern Gregor Paulssons livsgärning som röd tråd förmedlar författaren insikter om grunden för det svenska 1900-talets stadsmiljö och samhällsbygge."

Om Stora Fackbokspriset:

Axel och Margaret Ax:son Johnsons Stiftelse för allmännyttiga ändamål utdelar varje år, givet det finns en värdig mottagare, Stora fackbokspriset om 125 000 kronor till den eller de (levande personer) som skrivit årets fackbok i enlighet med Forum Axess devis ”Vetenskap, bildning tradition”. Tanken är att stödja det slag framstående essäistiskt humanistiskt författarskap som lyfter fram vetenskap, bildning, tradition med hög stilistisk och fackmässig verkshöjd. Syftet är att på svensk botten uppmuntra en berättande humanistisk bildningstradition präglad av stilistisk briljans.

När Per I. Gedin planerade När Sverige blev modernt var hans avsikt att skriva en biografi över den framstående konsthistorikern Gregor Paulsson (1889–1977). Denne var dock inte bara verksam som konsthistoriker, utan hade tidigt en målsättning, inspirerad av Ellen Key, "att gå i samhällets tjänst". Detta genomförde han med en sådan kraft och målmedvetenhet att han kom att påverka Sveriges samhällsbyggnad för ett halvt sekel framåt.