Albert Bonniers Förlag, 2019-03-08

Foto: Joakim Rolandsson

Nyanlända ungdomar gör läsning av Daniel Yousefis debutbok "Den åttonde kontinenten"

Den åttonde kontinenten är en plats som inte finns, men där miljontals människor på flykt ändå befinner sig. Daniel Yousefi skildrar flyktingkrisen med avskalade poetiska bilder blandat med intervjuer, samtal och reportageliknande berättelser från flyktingläger i södra Europa. De personliga historierna vävs samman. Tillsammans bildar de olika rösterna ett rop, en vädjan.

Daniel Yousefi om Den åttonde kontinenten:

”Jag var där under första halvåret 2016. Det var uppenbarligen en bra tid, skulle jag få veta i efterhand. Krisen hade ännu omvärldens ögon på sig. Det här var ju fortfarande under ett skede då exempelvis svensk media rapporterade om utvecklingen dagligen (trots att inte en enda artikel jag läste faktiskt gav en rättvis bild av läget) men idag när man pratar om flyktingkrisen är det många som höjer på ögonbrynen:

”Jaha, pågår den fortfarande?”

I stunden jag skriver detta, andra oktober 2018, läser jag en artikel i NY Times som gör klart att lägret är mer överfullt än någonsin. Självmordsförsök, övergrepp, knivattacker hör till vardagen.

Jorden är ju trots allt inget annat än en ansamling mark och hav, men inte en enda yta på denna planet räcker för dem som finns här, inte en enda dag får tillhöra dem, inte en enda måltid får avnjutas med ro, och inte en enda person kommer fram och säger: ”Vi ser er, hjälpen finns, räddningen är nära.” Och skulle någon mot förmodan göra det, så är det en lögn. Det finns vissa händelser vi aldrig kommer att förstå. Vissa av de händelserna stirrar oss rätt i ansiktet.”

Daniel Yousefi, född 1989, är uppvuxen utanför Östersund och bor i dag i Stockholm. Under 2016 anslöt han sig till olika volontärorganisationer för att verka som tolk i flyktingläger i Grekland och Turkiet. Han har tidigare studerat dramatik och skönlitteratur på Biskops Arnös Författarskola. Den åttonde kontinenten är hans debut och utkommer den 26 mars på Albert Bonniers Förlag.

Sedan 2015 driver fyra skådespelare på Dramaten en ideell teatergrupp med nyanlända ungdomar. Den 2 april gör gruppen en läsning av Daniel Yousefis bok i Målarsalen.

Teatergruppen för nyanlända ungdomar initierades och drivs av David Fukamachi Regnfors, Hamadi Khemiri, Jonathan Silén och Malin Janlöv. Gruppen har tidigare gjort föreställningen Processer, inspirerad av Franz Kafkas roman Processen samt de deltagandes egna erfarenheter. Föreställningen spelades vid fem tillfällen på Målarsalen under 2018.

Medverkande:

Mujgan Ahmadi , Nasim Hosseini, Majid Husseini,  Negin Mirzad, Hussein Mohammadi , Ali Motaghi, Mohammad Navazani (assisterande gruppledare),  Negar Rezazadeh och Sanaz Sharifi.

Regi:

David Fukamachi Regnfors, Hamadi Khemiri

En produktion från Dramaten i samarbete med Albert Bonniers Förlag.

Presskontakt för boken:

Anna-Karin Korpi, anna-karin.korpi@bonnierforlagen.se