Albert Bonniers Förlag, 2022-01-21

Foto: Kieran Kesner

Ny roman av Celeste Ng

Vi är många som längtat efter att få läsa en ny roman av den amerikanska författaren Celeste Ng. Och igår meddelade hon: i höst kommer den! Våra förlorade hjärtan är en spänningsfylld och hjärtskärande skildring om den okrossbara kärleken mellan en mor och hennes barn i ett samhälle styrt av rädsla och förföljelse. Den utkommer den 4 oktober 2022 i både USA och Sverige.

Johanna Haegerström, förläggare:

– Celeste Ngs romaner träffar rakt i hjärtat och lämnar läsaren med huvudet fullt av tankar. I Våra förlorade hjärtan skriver hon om den starka kärleken mellan föräldrar och barn, om sorg och saknad, och om en högst oroväckande möjlig nära framtid.

Översatt till 30 språk

Celeste Ng:

Celeste Ng berättar för Entertainment Weekly att hon fann inspiration till romanen i frågor som Är det möjligt att göra skillnad? och Hur kan vi lära våra barn att skapa en bättre värld, när vi själva misslyckats?

– För mig handlar Våra förlorade hjärtan om att försöka hålla känslan av gemenskap och medmänsklighet vid liv i mörka, cyniska och isolerade tider.Jag hoppas att det är något som läsarna kommer att ta till sig.

Om Våra förlorade hjärtan

Tolvåriga Bird Gardner har inte sett sin mamma på över tre år. Sedan Margaret försvann lever han ett ensamt och tillbakadraget liv med sin pappa. Ethan är kärleksfull men kuvad, en begåvad lingvist som degraderats till att plocka böcker i hyllorna på Harvarduniversitetets bibliotek. Han förmanar Bird att hålla låg profil, inte ställa för många frågor.

Debturomanen

Det senaste årtiondet har deras liv styrts av lagar stiftade för att värna ”Amerikansk kultur” och återinföra fred och välstånd efter den stora Krisen, då landet skakades av ekonomisk instabilitet och eskalerande våld. Med nationens säkerhet i åtanke har myndigheterna idag tillåtelse att ”omlokalisera” dissidenters barn, särskilt sådana av asiatisk härkomst. Biblioteken har beordrats att gallra ut böcker som anses vara opatriotiska. Birds mamma Margaret, en kinesisk-amerikansk poet vars dikter lyfts fram av motståndsrörelsen, är en av dem som pekats ut.

Till slut tvingades hon gå under jorden. Sedan dess har ingen hört något från henne. Men en dag får Bird ett brev med en kryptisk teckning i och han inser plötsligt att hans mamma försöker kontakta honom. Han bestämmer sig för att hitta henne.

Om författaren

Celeste Ng, född 1980, är författare till de prisbelönta och bästsäljande romanerna Säg inget om Lydia och Små eldar överallt. Hennes böcker har översatts till fler än 30 språk. Celeste Ng bor i Cambridge, Massachusetts.

Våra förlorade hjärtan utkommer 4 oktober. Översättningen görs av Anna Strandberg.

Foto: Kieran Kesner