Albert Bonniers Förlag, 2024-01-19

Foto: Thron Ullberg

Nordisk premiär för Mother couch – filmatiseringen av Mamma i soffa

I nästa vecka går filmfestivalen i Göteborg av stapeln. Då är det nordisk premiär för den stjärnspäckade filmatiseringen av Jerker Virdborgs roman Mamma i soffa. Filmens engelska titel är Mother couch och i rollerna syns Ewan McGregor, Rhys Ifans och Lara Flynn Boyle. Ewan McGregor har hyllats för sin insats och kommer att närvara vid festivalen för att ta emot hederspriset Honorary Dragon Award 2024.

Om Mother couch

Tre syskon sammanstrålar i en möbelaffär mitt ute i ingenstans. Här har deras mamma, spelad av Ellen Burstyn, barrikaderat sig i en soffa. David (McGregor) gör sitt bästa för att diplomatiskt försöka lösa situationen, men de övriga syskonen (Rhys Ifans, Laura Flynn Boyle) tycks ta situationen med en frustrerande lättja. Och medan mammans stationära position i soffan får Norénska familjekonflikter att bubbla upp till ytan, tycks möbelaffären allt mer labyrintisk och David jagas med desperat blick genom en Kubricksk mardröm utan slut. Svenske Niclas Larsson (Vatten, GFF 2013) återvänder till Göteborg efter en tid inom den internationella reklamfilmen med ett laddat psykologiskt drama som inte bara imponerar med sin stjärnspäckade cast.

Om Mamma i soffa

Ett helt vanligt besök i en helt vanlig möbelbutik utvecklar sig snart till något högst ovanligt. När det blir dags att åka vägrar mamman att bryta upp från soffan hon satt sig i: »Jag går ingenstans.« Berättelsen som följer är lika dråplig som tragisk; de vuxna barnen gör allt för att mamman ska lämna butiken medan mysterierna i den gamla lokalen tätnar. 

Den spöklika Mamma i soffa visar på en ny sida av Jerker Virdborgs berättande, både komisk och existentiellt uppfordrande söker den svar på frågor som alla måste ställa sig: Vad innebär det att vara någons förälder? Vad innebär det att vara någons barn? 

Om Jerker Virdborg

Jerker Virdborg är född 1971 och bosatt i Stockholm. Efter debuten med novellsamlingen Landhöjning två centimeter per natt 2001 utkom året därpå romanen Svart krabba som tilldelades tidningen Vi:s litteraturpris, översattes till flera språk och ska nu filmas med beräknad premiär 2022. Han har därefter publicerat ett flertal hyllade böcker, däribland Försvinnarna (2005), Skyddsrummet Luxgatan (2015) och Sommaren, syster (2017). Tillsammans med Ingrid Elam har han varit redaktör för antologin Svenska Noveller: Från Almqvist till Stoor, utgiven 2018. Jerker Virdborgs senaste bok Mamma i soffa utkom i september 2020.