Albert Bonniers Förlag, 2022-09-01

Foto: Thron Ullberg

De är nominerade till Årets deckardebut 2022

För åttonde året i rad delas Crimetime Award ut på Sveriges största deckarfestival Crimetime. Nu är nomineringarna till kategorin Årets deckardebut 2022 officiella.

Bland de nominerade finns Victor Pavic Lundberg för Den som överlever och Ulf Kvensler för Sarek.

Omröstningen startar den 1 september och pågår till den 19 september. Förutom äran får vinnaren ta emot ett diplom och en prissumma på 10 000 kronor.

Klicka här för att rösta på din favorit.

Om Den som överlever

Loa Bergman återvänder till journalistiken efter en lång sjukskrivning. När han letar efter vinklar inför den stundande tjugoårsdagen av en nationell katastrof ramlar han över ett spår som ligger närmre hans eget öde än vad han först vill erkänna. Samtidigt bedriver Danijela Mirkovic, Loas kollega på tidningen och tidigare vän, en egen utredning och hittar märkliga oklarheter. Båda två dras in i en livsfarlig spiral i jakten på sanningen.

Nomineringen lyder:

En effektiv och unik historia på ett glimrande lättflytande språk. Här har vi en debutant som vågar ta i med dramatiken, utan att för den skull tappa trovärdigheten. Temat är traumat – hur överlever man en kris? Vi berörs av de fint utmejslade karaktärerna och gläds åt att äntligen få läsa en riktig journalistthriller igen, där journalistiken faktiskt spelar en roll för handlingen. 

Om Sarek

Tre vänner som brukar fjällvandra tar på årets tripp till Sarek med en fjärde part – Anna och Henrik har svårt att säga nej när Milena vill introducera sin nya kille. Jacob är trevlig, men Anna genomfars av tanken "jag känner igen honom". Vandringen utvecklas snart till en mardröm – att ta med Jacob visar sig vara ett ödesdigert beslut som kommer att förändra deras liv för alltid.

Nomineringen lyder:

Ett psykologiskt kammarspel med den magnifika svenska fjällvärlden som fond. Vi håller andan medan vi följer gruppen som slåss både mot naturen och varandra för sin överlevnad. Det här är en driven debut med en välkonstruerad intrig som har en oväntad twist på slutet. Det är filmiskt, storslaget och bladvändarspänning på högsta nivå.