Albert Bonniers Förlag, 2018-12-19

Foto: Pierre Björk

Nöjesguidens Stockholmspris 2018 till Jonas Hassen Khemiri

Jonas Hassen Khemiri belönas med Nöjesguidens Stockholmspris 2018 i kategorin "Text". Vinnaren tillkännagavs i lördags under festliga formen på Norra Latin i Stockholm.Motiveringen:

"Det är få som, när de ligger sömnlösa och vill skriva av sig lite, skriver en text som lyckas beröra (nästan) ett helt land. Jonas Hassen Khemiri har ordets gåva och han slösar inte bort den."

Här är listan på alla nominerade.

Jonas Hassen Khemiri

Jonas Hassen Khemiri, född 1978 i Stockholm, har skrivit romanerna Ett öga rött, Montecore, Jag ringer mina bröder och Allt jag inte minns, samt samlingsboken Invasion! med pjäser och noveller. Khemiri är översatt till fler än tjugofem språk och har bland annat tilldelats Borås Tidnings debutantpris, Sveriges Radios romanpris, Tidningen Vi:s litteraturpris och en Village Voice Obie Award. Allt jag inte minns fick Augustpriset som årets skönlitterära bok 2015.

www.khemiri.se

Pappaklausulen

En pappa återvänder till Sverige för att hälsa på familjen som han en gång övergav. Hans dotter är gravid med fel man, hans neurotiske son har fått egna barn och vill att pappan som nu är farfar ska ta hand om sig själv. Pappaklausulen måste omförhandlas. Men går det? Inte utan krig. Jonas Hassen Khemiris nya roman handlar om familjehemligheter och blodsband, om gatstenar och dinosaurier, om kärlek och svek. Och om utmaningen i att fortsätta vara familj, trots allt.

"Smart och enkel, och med en storhet gömd i detaljerna, i människomönstren som blottas, är 'Pappaklausulen' Khemiris bästa roman – och dessutom en av litteraturårets klaraste höjdpunkter." Victor Malm, Expressen

"Det är en rik berättelse, präglad av starka smärtpunkter och ett flödande vackert språk. Jonas Hassen Khemiri fortsätter att vara en författare man inte bör missa ett ord av." Stefan Eklund, Borås Tidning