Albert Bonniers Förlag, 2023-01-25

Netflix-thrillern Svart krabba tilldelad 3 Guldbaggar

Noomi Rapace gör huvudrollen i Netflix-filmatiseringen av Jerker Virdborgs hyllade roman Svart krabba. Det är en berättelse om utsatthet, om tillit, mod och misstro, om att förmå vara mänsklig när den yttre och inre spänningen är nästan omänsklig.

Filmen blev trefaldigt belönad på Guldbaggegalan den 23 januari. Kategori Foto, Visuella effekter och Produktionsdesign.

Intrigen känns skrämmande aktuell. Vi befinner oss i ett nordligt land, som påminner om Sverige, i en tid som kan vara vår. Det är krig. Fyra män får ett uppdrag som för dem ut på havsisarna.

De känner inte varandra, och i packningen har de varsin kapsel med okänt innehåll som ska lämnas vid en sambandscentral längre söderut. Uppdraget är mycket farligt, och männen är utsatta för en press som de har svårt att handskas med. Frågan är om de alls kan lita på varandra.

Svart krabba belönades med tidningen VI:s litteraturpris 2002 och nominerades samma år till Sveriges Radios romanpris.

Svart krabba utkommer i en ny pocketutgåva och finns även ljudbok i uppläsning av Gerhard Hoberstorfer.

Sagt om boken

" ... en skickligt sammansatt och fängslande roman." Svenska Dagbladet

"Skridskornas vinande skär över isen. Tunnelseende mellan hotande skuggor. Känslan av pirrande olust blir kvar när jag lägger ifrån mig Jerker Virdborgs första roman. Däremot inga naglar – de är nedbitna för länge sedan." Göteborgs-Posten

"Den här romanen har förutsättningar att bli en internationell bestseller." Expressen

" ... en utomordentlig författare." Dagens Nyheter

Foto: Tobias Regell

Om Jerker Virdborg

Jerker Virdborg är född 1971 och bosatt i Stockholm. Efter debuten med novellsamlingen Landhöjning två centimeter per natt 2001 utkom året därpå romanen Svart krabba som tilldelades tidningen Vi:s litteraturpris och översattes till flera språk. Han har därefter publicerat ett flertal hyllade böcker, däribland Försvinnarna (2005), Skyddsrummet Luxgatan (2015) och Sommaren, syster (2017). Tillsammans med Ingrid Elam har han varit redaktör för antologin Svenska Noveller: Från Almqvist till Stoor, utgiven 2018. Jerker Virdborgs senaste bok Mamma i soffa utkom i september 2021.