Albert Bonniers Förlag, 2021-12-15

Netflix första bokklubbsval: Passera av Nella Larsen

Först ut i Netflixs bokklubb var Nella Larsens roman Passing. Boken, som kommer ut på svenska i augusti, utspelas i Chicago på 1920-talet och skildrar två kvinnors öden.

Netflixs bokklubb – Netflix Book Club – med Uzo Aduba som värd lanserades i november. Bokklubbens premiärval var Nella Larsens roman Passing/Passera – en amerikansk klassiker från 1929 som nästa år för första gången kommer ut på svenska. Klara Lindell står för den svenska översättningen.

Filmatiseringen av Passing/Passera med Tessa Thompson och Ruth Negga i huvudrollerna hade premiär på Netflix 10 november i 2021.

Läs mer om Netflixs bokklubb och boken.

Om boken:

En tryckande het sommardag på 1920-talet möts två kvinnor på takterrassen till ett av Chicagos finare hotell. Det är en plats där stadens invånare kan söka svalka och beställa iste och drinkar, men det är också en plats dit bara vita har tillträde.

När Irene Redfield märker att kvinnan vid bordet bredvid stirrar på henne, tror hon först att hennes förklädnad – den ljusa hyn som öppnat dörrarna till takterrassen – blivit avslöjad.

Men i ett ögonblick av insikt känner hon igen den vita kvinnan intill som Clare Kendry, barndomsvännen från stadens afroamerikanska kvarter, som hon inte sett på över tio år.

Både Irene och Clare passerar som vita, men medan Irene gör det när tillfället bjuder, av bekvämlighet, har Clare klippt alla band till sitt förflutna och är gift med en vit man som inte har någon aning om hennes bakgrund. För Clare, som dras till känslan av fara, väcker mötet ett starkt begär att återse det hon förlorat.

Foto: Pictorial Press/Alamy

Vägen de båda kvinnorna slår in på leder obönhörligen till en tragedi.

Om Nella Larsen

Nella Larsen (1891–1964) utgav under sin livstid en rad noveller samt två romaner, Quicksand och Passera. 1930 mottog hon ett Guggenheim-stipendium för att skriva en tredje roman, men hon lyckades aldrig finna något förlag till denna och drog sig därefter helt tillbaka från den litterära scenen för att istället arbeta som sjuksköterska.