Albert Bonniers Förlag, 2023-02-13

Foto: Getty images

Möt stjärnorna: Händelser vid vatten på SVT

Tv-serien Händelser vid vatten har blivit en publiksuccé och intresset för Kerstin Ekmans roman med samma namn har väckts av nya generationer läsare. Romanen Händelser vid vatten utkom första gången 1993 och belönades bl.a. med Augustpriset, Svenska Deckarakademins pris och Nordiska rådets pris.

SVT:s program Möt stjärnorna: Händelser vid vatten är ett studiosamtal med medverkande i tv-serien – både framför och bakom kameran. Här syns skådespelarna Rolf Lassgård, Asta Kamma August, och regissören Mikael Marcimain med flera. Programmet innehåller även en intervju med Kerstin Ekman. Programledare Jessika Gedin.

Se Möt stjärnorna: Händelser vid vatten

Se en dokumentär resa med författaren:

Kerstin Ekman – drottningen av Svartvattnet

Om boken

Hon blev inte rädd. Men vaksam. Nu hörde hon vad det var: en bilmotor på lågt varv. Ingen kunde ha ärende upp till henne så tidigt. Saddie som låg på fårskinnet nedanför hennes säng sov fortfarande. Hon var tretton år och ganska döv. En bildörr smällde. En till. Minst två personer alltså. Och så denna tystnad. Inga röster.

Hon sov med ett hagelgevär intill sig. Sängen stod en bit från väggen och i mellanrummet låg geväret. Ett mycket nätt vapen, spanskt. En Sabela. Patronerna hade hon bakom klockradion. Det tog henne tjugotvå sekunder att bryta geväret och stoppa i patronerna. Hon hade övat och tagit tid. Men hon hade aldrig behövt ladda det på allvar."

Om Kerstin Ekman

Kerstin Ekman, född 1933 i Risinge, Östergötland, debuterade 1959 som deckarförfattare. Hon valdes in i Svenska Akademien 1978, och lämnade den 1989. Hennes rika berättarkonst, som ofta tar avstamp i det vardagliga, har gjort henne till en av våra mest lästa 1900-talsförfattare. Bland hennes verk märks romansviten Kvinnorna och staden (1974–1979) och romantrilogin Vargskinnet (1999–2003). Hennes senaste roman Löpa varg utkom 2021.

 Kerstin Ekman har erhållit ett flertal stora litterära priser, som Augustpriset 1993 och 2003. Hon belönades med Samfundet De Nios Stora pris 2022 med motiveringen: "För ett författarskap präglat av en levande skärpa, omistlig närvaro och storslagen humanism."